Werknemers van vervuilende bedrijven zijn niet bang voor nieuwe klimaatmaatregelen

Politici en grote bedrijven zeggen het vaak: klimaatbeleid gaat ten koste van het aantal banen! Maar zijn de mensen waar het om gaat, de werknemers van vervuilende bedrijven, daar zelf ook bang voor? Nee! Dat blijkt uit onderzoek door Ipsos in opdracht van Milieudefensie.

Andere sector is een optie

Werknemers van vervuilende bedrijven zien klimaatmaatregelen meestal niet als dé reden waarom zij hun baan zullen verliezen. De coronacrisis, de economische crisis en ook de stikstofcrisis worden minstens zo vaak genoemd. Maar belangrijker nog, werknemers zijn bereid om aan de slag te gaan in een andere sector. Tenminste, als het bedrijf of de overheid een handje helpt.

Werknemers maken zich zorgen

Werknemers van vervuilende bedrijven maken zich, net als de meeste mensen, zorgen om gevaarlijke klimaatverandering. Een minderheid van de werknemers maakt zich geen zorgen, maar de helft doet dat wel. Ook beseffen de werknemers dat hun sector bijdraagt aan klimaatverandering. Dat besef is groter in de olie- en gassector dan in de luchtvaart.

Werknemers willen zich inzetten voor klimaat

De grote vervuilende bedrijven helpen nog weinig mee aan een beter klimaat. Maar hun werknemers willen wél aan de slag voor een beter klimaat. Zij weten namelijk dat hun sector bijdraagt aan klimaatverandering. Daarom vinden zij ook dat hun sector meer moet doen om klimaatverandering te voorkomen. Aan hen zal het dus niet liggen!

De overheid moet meedoen

Gelukkig zijn ze ook flexibel. De meesten willen wel aan de slag in een andere sector (57%). 6 op de 10 mensen verwachten dan wel dat hun werkgever of de overheid daar een plan voor maakt. Terecht, vinden wij! Eerlijke oplossingen voor het klimaat moeten zorgen dat de mensen die nu werken in de fossiele industrie andere kansen krijgen. Zo kunnen ook zij zich voorbereiden op een schone toekomst.

Lees hier het hele onderzoek

Onderzoeksverantwoording

Deze resultaten zijn gebaseerd op onlineonderzoek van Ipsos onder een steekproef van 320 Nederlanders die werkzaam zijn, of tot een maand geleden werkzaam waren, in de luchtvaartsector en/of de olie-en gassector. Afwijkingen tussen de samenstelling van de steekproef en de samenstelling van de totale groep Nederlanders die werkzaam is/werkzaam was in de luchtvaartsector en/of olie-en gassector zijn achteraf door middel van een weging gecorrigeerd op de kenmerken leeftijd, geslacht en opleiding. De onnauwkeurigheidsmarges bij dit onderzoek (uitgaande van een betrouwbaarheidsinterval van 95%) lopen uiteen van ongeveer 2% tot 6%. De gegevens zijn verzameld van 13 t/m 19 januari 2021.

 

 

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...