Persbericht: Amsterdam/Utrecht, 25 oktober 2018 - Het ontbreken van politiek leiderschap bij de klimaatonderhandelingen maakt dat er op dit moment geen zicht is op een ambitieus en eerlijk klimaatakkoord waarvan een arbeidsmarktplan deel uitmaakt. Dat is de conclusie die Milieudefensie en FNV trekken in de week voor het Tweede Kamerdebat over het klimaatakkoord op woensdag 31 oktober.
In een brief aan het kabinet en de Tweede Kamer benoemen de organisaties vijf punten, waarop de kabinetsappreciatie volstrekt onvoldoende is. Om dit te doorbreken is het van het allergrootste belang dat het kabinet leiderschap toont en duidelijke kaders stelt aan het klimaatakkoord.
Donald Pols, directeur Milieudefensie: ‘Het klimaat wacht niet op onderhandelaars die jaren alleen maar praten. Het IPCC-rapport en de Urgenda-zaak laten zien dat haast geboden is. Nu al loopt het akkoord door uitstel vertraging op. Het kabinet moet voor de noodzakelijke snelheid zorgen door de onderhandelaars meer duidelijkheid te geven over budgettaire en beleidsmatige kaders, bijvoorbeeld door te garanderen dat de transitie voor huishoudens betaalbaar is door te zorgen dat ook grote vervuilende bedrijven meebetalen.’
Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: ‘Het is van doorslaggevend belang voor het slagen van het Klimaatakkoord dat er genoeg draagvlak is bij de bevolking. Dit is niet louter een technologische transitie, maar vooral een maatschappelijke. Lusten en lasten moeten eerlijk verdeeld worden, de nieuwe sectoren in de energietransitie moeten echte, groene banen opleveren voor zowel jongeren als oudere werknemers die de overstap gaan maken. En werknemers in de fossiele industrie laten we niet in de kou staan.’
FNV en Milieudefensie willen dat het kabinet duidelijk richting geeft en kaders stelt aan het Klimaatakkoord op de volgende punten:
Als het kabinet niet bereid is aan de genoemde punten te voldoen, en ook het Tweede Kamerdebat over het Klimaatakkoord zou daar volgende week geen zicht op bieden, dan zien Milieudefensie en FNV absoluut niet hoe Nederland komt tot een maatschappelijk verantwoorde energietransitie. Beide organisaties zullen zich in dat geval beraden op hun positie in het verdere proces.
Volg directeur Donald Pols van Milieudefensie en vicevoorzitter Kitty Jong van de FNV ook op twitter
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.