Ruim 100 activistische aandeelhouders staan vandaag klaar om dé vraag te stellen tijdens de aandeelhoudersvergadering van ING. Simpel en radicaal vriendelijk. Gaat ING met een goed klimaatplan komen, of blijft de bank doorgaan met vervuilen? Maar waarom doen we dit?
Grote vervuilende bedrijven als ING, KLM, Unilever en Ahold liggen op ramkoers met het klimaat. Ze maken miljardenwinsten, maar steken dat geld veel te weinig in de verduurzaming van hun bedrijf. Ze delen het liever uit aan hun topmannen en aandeelhouders. Hun gegraai is ons verlies. Verlies van natuur en mensenlevens. Daarom zeggen wij: stop de grote vervuilers.
De uitstoot van een financiële instelling, zoals ING, bestaat uit operationele uitstoot en gefinancierde uitstoot:
- De operationele uitstoot omvat alle uitstoot die direct verband houdt met de dagelijkse bedrijfsvoering. Dit is bijvoorbeeld ingekochte elektriciteit voor de airconditioning en computers, of de uitstoot van een vliegtuig bij zakenreizen. Deze operationele uitstoot is minder dan 0,1% van de uitstoot van ING.
- De gefinancierde uitstoot is verreweg het grootste deel van de uitstoot. Het heeft betrekking op waar het geld van een financiële instelling in wordt gestopt, bijvoorbeeld leningen aan bedrijven die gascentrales bouwen. Dit wordt ook wel ‘scope 3 uitstoot’ genoemd, 99,9% van ING’s uitstoot.
ING stoot een gigantische berg broeikasgassen uit, ruim 57 megaton. Deze uitstoot is ongeveer net zoveel als die van heel Zweden.
De bank heeft geen concreet doel om zijn totale hoeveelheid uitstoot te verminderen. Sterker nog, met de doelen die ING nu zelf stelt, kan de uitstoot zelfs nog stijgen de komende jaren.
De CO2-uitstoot wordt veroorzaakt doordat de bank enorm veel geld stopt in schadelijke bedrijven. ING heeft bijvoorbeeld nu bijna 30 miljard euro aan leningen uitstaan aan olie- en gasbedrijven.
Ook stopt de bank miljoenen euro’s in goederen als soja. Dat zorgt voor veel ontbossing. Sterker nog: ING is bank nummer 4 in Europa wat betreft de financiering van ontbossing. Dit draagt direct bij aan de opwarming van de aarde en klimaatverandering overal ter wereld.
Milieudefensie heeft vrijwilligers voorbereid om als aandeelhouder tijdens de vergadering van ING –op radicaal vriendelijke wijze– een duidelijke vraag te stellen: "Houd je je aan het klimaatakkoord van Parijs, dus minimaal 48% minder uitstoot in absolute zin (scope 1, 2 en 3) ten opzichte van 2019, of zien we je in de rechtbank?"
Grote vervuilende bedrijven komen niet uit zichzelf in beweging. Daarom zet Milieudefensie ze onder druk om zich aan het klimaatakkoord van Parijs te houden. Doen ze dat niet dan riskeren ze een rechtszaak. Zoals ING heeft gemerkt. Steun ons door mede-eiser te worden. Want: vervuilers zijn sterk, met z’n allen zijn wij sterker.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?