english

Waarom honger en overgewicht naast elkaar bestaan

Vandaag is het wereldvoedseldag. Deze dag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor voedselzekerheid. Het gaat op wereldvoedseldag over de 820 miljoen mensen die honger hebben. Maar tegelijk ook over 2 miljard mensen met overgewicht. Hoe kan dat?

Gezond eten niet zo logisch als je zou denken

We willen eten dat gezond is voor mensen en voor het milieu. Maar als het om ons eten gaat, staat winst maken voorop. Niet onze gezondheid. Niet het milieu. Niet het klimaat.

En dat klimaat is nu juist één van de belangrijkste oorzaken van honger.

Wist je dat honger vooral voorkomt in landen waar de impact van klimaatverandering het grootst is? Extreem weer veroorzaakt door klimaatverandering leidt tot het mislukken van oogsten, snel stijgende voedselprijzen en dalende inkomsten (FAO, 2018)

10 grote bedrijven bepalen de prijs. De boer, het milieu en jij betalen.

Slecht eten is na roken de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden in Nederland. 10 grote voedselbedrijven, zoals Unilever en Nestlé maken veel winst met de verkoop van dat ongezonde eten. In de producten zitten veel goedkope ingrediënten. Boeren moeten die onder druk tegen zo laag mogelijke kosten maken. Hij betaalt samen met jou en het milieu de prijs.

Wist je dat tussen 2007 en 2017 de prijs van gezondere producten met gemiddeld 22 procent steeg? Tegelijk stegen de prijzen van ongezonde producten maar met gemiddeld 13 procent (CBS, Voedingscentrum, 2018).

Nieuwe spelregels zodat boeren, milieu en jij winnen

Tijd om de spelregels te veranderen. Zodat niet de voedselbedrijven, maar de boer, jij, en ook het milieu als winnaar uit de bus komen. Wil jij daarover meedenken? En zien hoe gezond en duurzaam voedsel wordt gemaakt? Kom dan op 27 oktober naar de Voedselkaravaan.

Meld je aan voor de voedselkaravaan

Help ons de rechtszaak van de eeuw te winnen

Ondanks de klimaatcrisis blijft Shell doorgaan met vervuilen. Dat moet stoppen. Daarom klagen we Shell aan. In december begint onze rechtszaak. Wij nemen het op tegen een van de machtigste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons met wat je kan missen. Doe je mee?

Loading...