english

Waarom honger en overgewicht naast elkaar bestaan

Vandaag is het wereldvoedseldag. Deze dag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor voedselzekerheid. Het gaat op wereldvoedseldag over de 820 miljoen mensen die honger hebben. Maar tegelijk ook over 2 miljard mensen met overgewicht. Hoe kan dat?

Gezond eten niet zo logisch als je zou denken

We willen eten dat gezond is voor mensen en voor het milieu. Maar als het om ons eten gaat, staat winst maken voorop. Niet onze gezondheid. Niet het milieu. Niet het klimaat.

En dat klimaat is nu juist één van de belangrijkste oorzaken van honger.

Wist je dat honger vooral voorkomt in landen waar de impact van klimaatverandering het grootst is? Extreem weer veroorzaakt door klimaatverandering leidt tot het mislukken van oogsten, snel stijgende voedselprijzen en dalende inkomsten (FAO, 2018)

10 grote bedrijven bepalen de prijs. De boer, het milieu en jij betalen.

Slecht eten is na roken de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden in Nederland. 10 grote voedselbedrijven, zoals Unilever en Nestlé maken veel winst met de verkoop van dat ongezonde eten. In de producten zitten veel goedkope ingrediënten. Boeren moeten die onder druk tegen zo laag mogelijke kosten maken. Hij betaalt samen met jou en het milieu de prijs.

Wist je dat tussen 2007 en 2017 de prijs van gezondere producten met gemiddeld 22 procent steeg? Tegelijk stegen de prijzen van ongezonde producten maar met gemiddeld 13 procent (CBS, Voedingscentrum, 2018).

Nieuwe spelregels zodat boeren, milieu en jij winnen

Tijd om de spelregels te veranderen. Zodat niet de voedselbedrijven, maar de boer, jij, en ook het milieu als winnaar uit de bus komen. Wil jij daarover meedenken? En zien hoe gezond en duurzaam voedsel wordt gemaakt? Kom dan op 27 oktober naar de Voedselkaravaan.

Meld je aan voor de voedselkaravaan

Zorg voor elkaar en de toekomst

Het gaat nu maar om 1 ding: het oplossen van de coronacrisis. Samen kunnen we deze crisis aan. Toch is het verstandig om ook alvast vooruit te kijken: naar de economische crisis en de klimaatcrisis. Want hoe willen we verder? Door nu naar de toekomst te kijken, komen we hier samen beter uit.

Loading...