Sommige mensen hopen met nieuw gas onder de Waddenzee de energiecrisis op te lossen. Dat is niet het geval. Het verergert juist een andere crisis waar we ons in bevinden: de klimaatcrisis.
De energieprijzen zijn enorm gestegen. Dit zorgt voor onbetaalbare energierekeningen, duurder (openbaar) vervoer en boodschappen die enorm in prijs stijgen. Veel mensen hebben hier last van of komen zelfs in de problemen.
En dan zijn daar de plannen van Shell: het bedrijf wil boren naar gas onder de Waddenzee. Sommige mensen hopen dat dit een oplossing is voor het probleem. Maar dat is helaas niet waar. De enige weg uit deze crisis is sneller overstappen op duurzame energie zoals zonne- en windenergie. En ons energieverbruik omlaag brengen door te besparen. Wij leggen uit waarom.
Na de coronapandemie leefde de economie wereldwijd razendsnel op. En sinds de oorlog in Oekraïne vloeit er veel minder Russisch olie en gas naar Europa. Hierdoor zijn de energiekosten voor huishoudens en bedrijven snel gestegen tot ongekende hoogtes.
Maar de energiecrisis is vooral het gevolg van onze jarenlange verslaving aan gas en olie. Deze energiebronnen zijn in het afgelopen jaar zo duur geworden dat we in een energiecrisis zijn belandt. Maar er is gelukkig ook goed nieuws, want duurzame energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, zijn nu bijna overal op de wereld goedkoper dan olie en gas.
Europese landen hebben flink geïnvesteerd in (voornamelijk) zonne-energie. Hierdoor wekte de EU afgelopen zomer 12% van zijn elektriciteit op met zonne-energie. Zonder deze investering in zonne-energie had de EU gas moeten inkopen om dezelfde hoeveelheid elektriciteit te produceren. Met de gasprijs van toen had dit zo’n €29 miljard gekost.
Zonne-energie is dus niet alleen goed voor het klimaat, maar het is ook onze redding geweest tijdens het hoogtepunt van de energiecrisis. Om de energiecrisis ook daadwerkelijk op te lossen zijn verdere investeringen in groene energie hard nodig.
Toch wil Shell vooral blijven investeren in gas en olie. Zo is het bedrijf van plan om te boren naar gas onder de Waddenzee. Waarom? Omdat Shell aan onze gas- en olieverslaving nog steeds enorm veel geld verdient.
Het bedrijf maakte in de eerste 9 maanden van 2022 namelijk al €34,6 miljard winst. Het Internationale Energie Agentschap (IEA) noemt de waardeoverdracht van consumenten naar gasproducenten ongekend.
Zelfs als Shell toestemming krijgt om te boren in het Friese Ternaard, duurt het nog wel een paar jaar voordat er ook echt gas bij de mensen terechtkomt. Terwijl de energiecrisis nu is en we maatregelen zoals energiebesparing nu al kunnen nemen!
Extra gas winnen om de energiecrisis op te lossen? Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Wij zijn te afhankelijk van olie en gas, en zitten daardoor midden in een klimaat- en energiecrisis. De enige weg naar een duurzame toekomst is inzetten op groene energie en energiebesparing.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?