Na ruim 20 jaar onderhandelen is er een nieuw handelsverdrag tussen de EU en landen in Zuid-Amerika. Dit verdrag is slecht nieuws voor het klimaat, de natuur en mensen in kwetsbare gebieden. Lees wat onze conclusies zijn en wat we kabinet Schoof adviseren.
Met deze deal kiest de Europese Unie opnieuw voor de winsten van grote bedrijven boven de belangen van boeren, het klimaat en de mensen in het Amazone-gebied. Het verdrag zal de handel tussen Zuid-Amerika en Europa doen toenemen. Dit heeft rampzalige gevolgen:
Foto: ontbossing in Para Brazilie © Rodrigo Baléia
Het handelsverdrag belemmert Europese plannen voor een duurzamer en eerlijker voedselsysteem. Deze plannen zijn juist belangrijk voor het creëren van eerlijke en stabiele prijzen voor boeren, ook in Nederland. Ze geven meer ruimte aan duurzame boeren en verminderen steun aan grootschalige, vervuilende landbouw.
Met het handelsverdrag tussen de Eu en Mercosur-landen winnen vooral de grote voedselbedrijven die voordeel halen uit het huidige landbouwsysteem. Het milieu, het klimaat en mensen in het mondiale zuiden komen opnieuw in de problemen. Het is noodzakelijk dat kabinet Schoof zich nu uitspreekt tegen dit verdrag. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft hier ook om gevraagd.
Regeringspartijen hebben altijd gezegd dat ze de Nederlandse boeren willen steunen. Nu moeten ze hun beloften waarmaken en er alles aan doen om het verdrag tegen te houden. Alleen zo kan nog voorkomen worden dat het verdrag ook echt in werking treedt.
Veel bedrijven blijven doorgaan met vervuilen. We kunnen gevaarlijke klimaatverandering alleen stoppen als iedereen meedoet. Hoe meer mensen in actie komen hoe beter. Want vervuilers zijn sterk, met z’n allen zijn wij sterker. Kom je ook in actie?
Foto bovenaan: oprichter biologisch-dynamische boerderij De Zonnehoeve in een wei met koeien © Marten van Dijl
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.