Veelgestelde vragen over het Klimaatalarm

Op zondag 14 maart sloegen we op meer dan 40 plekken het Klimaatalarm. Maar wat was het en waarom deden we dat? Hier vind je de antwoorden op de veelgestelde vragen over het Klimaatalarm.

  1. Waarom het Klimaatalarm slaan?
  2. Waarom juist nu?
  3.  Wat is jullie eis?
  4. Hoezo een manifestatie in tijden van corona?
  5. Kan ik vanuit huis ook meedoen?
  6. Hoeveel mensen willen jullie op de been brengen?
  7. Het kabinet zet zich toch al in om het klimaatakkoord van Parijs te halen?
  8. Moeten jullie niet eerst de uitslag van de verkiezingen afwachten?
  9. Klimaatcrisis Coalitie? Wat is dat?
  10. In welke steden wordt het Klimaatalarm georganiseerd? 

Waarom het Klimaatalarm slaan?

De klimaatcrisis is de grootste bedreiging van onze tijd. Mensen met de minste invloed worden het hardst getroffen. Nu al kampen mensen in Azië, Afrika en bijvoorbeeld het Amazonegebied met hittegolven, watertekorten en verwoeste oogsten. En ook in Nederland is de opwarming van de aarde merkbaar.

Een steeds bredere beweging van jongeren, wetenschappers, ondernemers, werknemers, grootouders, wil dat het roer omgaat. Wij willen eerlijker en daadkrachtiger klimaatbeleid. Want de klimaatcrisis dendert voort. Maar de politiek treuzelt.

Het is de hoogste tijd om de druk op de politiek op te voeren. Daarom hebben wij met 11 organisaties de Klimaatcrisis Coalitie opgericht. Met lokale groepen in 30 steden in Nederland slaan we op 14 maart het Klimaatalarm.

Waarom juist nu?

Een eerlijk klimaatbeleid komt er niet zomaar. Op 17 maart 2021 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Wij gaan ervoor zorgen dat klimaat hét thema van deze verkiezingen wordt. Vlak voor de landelijke verkiezingen laten we de politiek zien dat we kiezen voor een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid. In heel Nederland: van Groningen tot Maastricht.

Wat is jullie eis?

  • Wij willen een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid voor iedereen, in Nederland en daarbuiten;
  • Wij willen dat de overheid kiest voor mensen en dat vervuilende bedrijven zelf betalen voor hun verduurzaming en voor de schade die ze veroorzaken;
  • Wij willen dat de overheid actie onderneemt en zorgt dat gezond eten, duurzaam reizen, wonen in een goede woning en groene banen bereikbaar zijn voor iedereen. Ongeacht wie je bent, wat je verdient en waar je woont.

Hoezo een klimaatprotest in tijden van corona?

Het Klimaatalarm is een veilig klimaatprotest waar we op 1,5 meter afstand van elkaar blijven en we ons houden aan de coronamaatregelen. Als de overheid  met nieuwe maatregelen komt, passen wij onze manifestaties hier op aan. 

Kan ik ook vanuit huis meedoen?

Zeker! Je kan juist meedoen vanuit huis. Het is de bedoeling dat het Klimaatalarm het grootste online klimaatprotest ooit wordt. Meld je aan  en we houden je op de hoogte van het online gedeelte.  Verder doen wij live verslag van de tientallen manifestaties door heel Nederland.

Hoeveel mensen willen jullie op de been brengen?

Dat is afhankelijk van de coronamaatregelen. Hoe dan ook is ons doel om de stem van tienduizenden Nederlanders te laten horen.. Doe je mee? Samen maken we er het grootste Klimaatalarm ooit van. Dus zet 14 maart alvast in je agenda en meld je aan.

Batch 1-8.jpg

Het kabinet zet zich toch al in om het klimaatakkoord van Parijs te halen?

Het huidige kabinet noemt zich het groenste kabinet ooit. Het beloofde zich te houden aan het Klimaatakkoord van Parijs, waar werd afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1, 5 graad. Toch zien we dat die klimaatdoelstellingen bij lange na niet worden gehaald. Het kabinet treuzelt.

Dat blijkt ook wel uit de recente Klimaat- en Energie Verkenning van het Planbureau voor de Leefomgeving. We gaan de afgesproken doelen zo niet halen. Maar het klimaat wacht niet.

Moeten jullie niet eerst de uitslag van de verkiezingen afwachten?

De afgelopen jaren hebben we helaas gezien dat een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid er niet zomaar komt. Daar moeten we de politiek bij helpen. Met het Klimaatalarm vlak voor de verkiezingen laten we zien hoeveel mensen het klimaat belangrijk vinden. We laten zien hoe breed en divers dat draagvlak is.

Ook tijdens de kabinetsformatie na de verkiezingen blijven we samen met lokale klimaatcoalities verspreid over heel Nederland druk uitoefenen.

Klimaatcrisis Coalitie? Wat is dat?

Dat is een groep van 11 organisaties die het initiatief heeft genomen om het Klimaatalarm te organiseren: Milieudefensie, FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak, Extinction Rebellion, Code Rood, Fridays For Future, Fossielvrij NL, Oxfam Novib, De Woonbond en Grootouders voor het Klimaat. Maar het Klimaatalarm is van iedereen. In het hele land vormen mensen met allemaal verschillende achtergronden lokale klimaatcoalities om de druk op de politiek op te voeren.

Op welke plekken wordt het Klimaatalarm georganiseerd? 

Op meer dan 30 plekken in Nederland slaan wij samen het Klimaatalarm. Ook in jouw regio! Doe je mee? 

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...