Op 16 januari 2025 stuurde Milieudefensie een brief naar ING. Hierin blikken we terug op de uitspraak van het hof in de Klimaatzaak tegen Shell en leggen we onze aangescherpte eisen voor. Milieudefensie geeft ING 5 weken om zijn klimaatbeleid aan te passen en nodigt de CEO van ING op gesprek uit als hij bereid is stappen te zetten.
We willen CEO Steven van Rijswijk van ING laten zien waarom de uitspraak in de Klimaatzaak Shell een zaak tegen ING kansrijker maakt. De rechter zei toen onder andere dat:
Dit geldt dus óók voor de bankier van de klimaatcrisis ING. De grootste en meest vervuilende bank van Nederland steekt nog altijd miljarden in olie- en gasbedrijven. Hierdoor neemt de uitstoot niet af, maar wordt de klimaatcrisis juist erger.
Daarom verwachten we van ING echte, concrete voorstellen voor verandering als ze met ons in gesprek gaan.
We hebben ING een brief gestuurd met onze aangescherpte eisen die na de uitspraak in de Klimaatzaak Shell nóg steviger zijn onderbouwd.
Milieudefensie eist dat ING:
In het kort: Milieudefensie eist dus dat ING zijn uitstoot halveert in 2030 en bedrijven niet meer aan miljarden helpt om onze toekomst in gevaar te brengen.
Wat is de belangrijkste aanscherping van de eis?
We hebben de eisen aangescherpt door nieuwe inzichten die we het afgelopen jaar hebben opgedaan. De uitspraak van het hof in de Klimaatzaak tegen Shell bevestigde dat we er met een zogenaamde 'sectorale' toevoeging nog sterker voor staan in een zaak tegen ING. We leggen het uit.
Naast onze eis dat ING ál zijn uitstoot moet verminderen, voegen we nu per vervuilende sector doelen toe om de uitstoot te verminderen. Denk daarbij aan bedrijfstakken (sectoren) als staal, cement, of olie en gas. Dit is belangrijk, want ING houdt als systeembank de vervuilende praktijken van álle vervuilende sectoren in stand, door hier geld in te steken. Een systeembank is heel groot en invloedrijk, en diep geworteld in de economie.
Wij helpen ING nu dus eigenlijk een handje met een op maat gemaakt pakketje doelen!
Als we niks horen, of ING gaat niet op onze eisen in en komt óók niet met duidelijke voorstellen voor verandering, dan gaan we over tot een 'dagvaarding'. Dit houdt in dat er een heel erg lang document met juridische argumentatie wordt afgeleverd bij ING en de rechter. Dit is een officiële volgende stap in de Klimaatzaak. Dan is er geen weg meer terug voor ING.
Samen zorgen we ervoor dat ING sneller aan de slag gaat!
Doe mee, en word heel gemakkelijk mede-eiser in de Klimaatzaak tegen ING.
Foto bovenin: tijdens een actie van Milieudefensie bij het ING-kantoor in Amsterdam heeft iemand een leeuwenpak aan.
De (onofficiële) Engelse vertaling van deze pagina vind je hier.
Het hof heeft in het hoger beroep van de Klimaatzaak tegen Shell gezegd dat het bedrijf zijn uitstoot moet verminderen. Maar met hoeveel procent? Dat is nog niet duidelijk. Daarom stappen we naar de hoogste rechter. En daarvoor hebben we jouw steun nodig! Doe je mee?