Tweede Kamer vertraagt overstap van gas naar duurzaam

Terwijl de kabinetsformatie zich in een pril stadium bevindt, dreigt de Tweede Kamer de weg af te sluiten naar een snelle overstap van gas op duurzame energie. Woensdag stelde de vaste Kamercommissie Economische Zaken voor om een pakket aanpassingen van de Gaswet controversieel te verklaren. "Zo gaat het langer duren voordat gemeentes en bouwbedrijven nieuwe en bestaande huizen van het gas af kunnen halen", zegt Evert Hassink van Milieudefensie.

Als de Tweede Kamer een onderwerp controversieel verklaart, betekent dit dat er pas na aantreden van een nieuw kabinet over kan worden gestemd. Evert Hassink is verbaasd over het besluit van de Kamercommissie. Hij roept de Kamer op de aanpassingen wel snel in behandeling te nemen en waarschuwt dat anders tot een jaar vertraging kan ontstaan. "Iedereen erkent dat we snel woningen gasvrij moeten maken, maar ondertussen worden nog steeds nieuwe leidingen voor het gasnetwerk in de grond gelegd."

Onbegrijpelijke stap terug

In het genoemde pakket aanpassingen wordt onder meer voorgesteld om de aansluitplicht voor woningen op gas af te schaffen. Deze maatregel is niet omstreden. De VVD stelde het per amendement voor. Minister Henk Kamp van Economische Zaken kondigde voor de verkiezingen zelf aan dat de aansluitplicht zou worden afgeschaft. "Dit is een onbegrijpelijke stap terug", zegt Evert Hassink.

Druk op Groningen niet opvoeren

"Het kan niet zo zijn dat de Kamer toestaat dat we onnodig nieuwbouwwoningen en gerenoveerde woningen op gas blijven aansluiten. We moeten de druk op Groningen niet opvoeren, maar juist van onze gasverslaving af." Volgens Milieudefensie laat de Kamer ook vooruitstrevende gemeenten in de steek. Hassink: "Wethouders die willen werken aan duurzame wijken blijven zo aangewezen op de goede wil van projectontwikkelaars. Gemeenten moeten van de regering de opdracht en de middelen krijgen om snel de overstap van gas op duurzame warmtebronnen te realiseren."


Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...