english

Twaalf minuten stilte voor de slachtoffers van Shell in de Nigerdelta

Woensdagavond 7 oktober om 8 uur staan activisten stil bij de slachtoffers van de olielekkages in de Nigerdelta in Nigeria. In Den Haag bij het Shell kantoor en in Amsterdam Zuidoost bij het Shell station bij de IKEA, op beide locaties zijn de 12 activisten 12 minuten stil. Dit stille protest vindt plaats aan de vooravond van een tweedaagse zitting in Den Haag, waar het hoger beroep is in de zaak van vier Nigeriaanse boeren en Milieudefensie tegen Shell.

In 2008 startten de boeren samen met Milieudefensie deze zaak. Al 12 jaar wachten de Nigeriaanse boeren en hun gemeenschappen op gerechtigheid. Met lichtjes, foto’s van de Nigeriaanse eisers en een spandoek met de tekst  ‘Shell: No more Pollution - Time for Justice’ wordt voor elk jaar wachten een minuut stilte in acht genomen. 

 

Door de olielekkages is het leven in de dorpen van de eisers onleefbaar geworden. Veel mensen kampen met gezondheidsproblemen door de oliedampen en vervuild water, mensen sterven er eerder dan in de rest van Nigeria. En waar mensen voorheen goed van het land of de visserij konden leven, is er nu veel armoede. De vervuilde grond en kreken leveren niets meer op.  De boeren en Milieudefensie eisen dat Shell de olie adequaat opruimt, de boeren compenseert voor de geleden schade en voorkomt dat er in de toekomst nog olielekkages plaatsvinden. 

 

Dit stille protest wordt georganiseerd door Milieudefensie in samenwerking met Africa Roots Movements, S.P.E.A.K en het Comité 21 maart. In Den Haag zal Donald Pols, directeur van Milieudefensie aanwezig zijn. In Amsterdam Zuidoost is de Nigeriaanse activist Taiwo Feyisipo aanwezig. 

 


Noot voor de redactie:

Tijdstip: De 12 minuten stilte is in Amsterdam en in Den Haag van 20.00 tot 20.12 uur Fotojournalisten en andere cameramensen zijn na aanmelding van harte welkom. Meer informatie: persvoorlichting Milieudefensie, 06-46851137

Steun ons in het Hoger Beroep tegen Shell

Op 26 mei wonnen we onze Klimaatzaak tegen Shell. De rechter oordeelde dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 teruggebracht moet hebben met 45%. Een fantastische overwinning. Helaas gaat Shell tegen deze beslissing in hoger beroep. Wij nemen het op tegen een van de machtigste en rijkste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons nog een keer te winnen van Shell. Doe je mee?

Loading...