Toegang tot TTIP-documenten: Wel voor bedrijven, niet voor Kamerleden

Onze Kamerleden krijgen nóg minder toegang tot onderhandelingsdocumenten van het omstreden handelsverdrag TTIP, zo meldt RTL Nieuws vandaag. Nationale parlementariërs moeten nu naar een beveiligde leeskamer in Brussel afreizen om de documenten te zien. Het is een maatregel van Eurocommissaris Malmström die boos is dat 'gevoelige' verslagen recent zijn uitgelekt. Maar weet je wie wel toegang hebben tot deze verslagen én waarschijnlijk zelfs tot de daadwerkelijke onderhandelingstekst? Zo'n 600 Amerikaanse bedrijfsadviseurs.

UPDATE: Minister Ploumen voelt zich door alle ophef gedwongen zich óók uit te spreken tégen de extra geheimhouding van ‪#‎TTIP‬-verslagen! Zie dit nieuwsbericht en de video.

Eurocommissaris Malmström drukt ons op het hart dat 'de openheid rond TTIP niet in gevaar' is. Het is allemaal een misverstand. Lees haar reactie op de ophef.

Het is oud nieuws, maar in het licht van deze ontwikkeling extra opvallend: De Amerikaanse minister van handel wordt bij zijn beslissingen geholpen met de adviezen van zo'n 600 vertegenwoordigers van bedrijven en bedrijfsnetwerken, waaronder Boeing, Cargill, Chevron, Dow, DuPont, Ford, General Motors, Halliburton, Johnson & Johnson, Levi Strauss, Proctor & Gamble, Starbucks en Wal Mart. Zij hebben allemaal toegang tot de tekst van dat andere omstreden handelsverdrag TPP (Trans Pacific Partnership). De volledige lijst van adviseurs uit 2012.

We hebben geen bevestiging dat deze bedrijven ook toegang hebben gekregen tot de tekst van TTIP, maar er lijkt geen aannemelijke reden te zijn waarom dat niet zo is. Het is immers staand Amerikaans beleid dat deze 'adviseurs' nauw bij dit soort onderhandelingen worden betrokken.

En is het in de EU anders? Ook in Brussel staat de deur voor lobbyisten van multinationals wagenwijd open, zo heeft Corporate Europe Observatory al vaak aangetoond. Lobbyisten van bedrijven worden warm onthaald, terwijl vertegenwoordigers van nonprofits en belangengroepen vaak grote moeite moeten doen om gehoord te worden. Of ze toegang krijgen tot de tekst van TTIP weten we niet, maar de Europese Commissie luistert graag naar de wensen van Europese bedrijven. Zie wederom een onderzoek van Corporate Europe Observatory.

Kun je je verbazing hierover niet onderdrukken? Twitter je vragen naar @minbuza of stel ze op de Facebook van Lilian Ploumen

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...