ABN AMRO en Rabobank verdienen aan het palmoliebedrijf dat het land van Terry inpikt

Terry (32) woont in Liberia. Palmoliebedrijf GVL pikt het land van zijn dorp in. Zonder overleg of compensatie. Terry protesteert hier tegen en belandt in de gevangenis. ABN AMRO en Rabobank investeren in dit bedrijf en weten van hun slechte reputatie. Toch gaan ze gewoon door. Daar kun jij iets aan doen.

Niks houdt investeerders tegen om dikke winst te maken ten koste van mensenrechten, de laatste oerwouden en het klimaat. Daarom zijn er Europese regels nodig die foute investeringen aan banden leggen.

In de goot door palmoliebedrijf GVL

Terry woont in het vruchtbare Butaw district. Maar alles verandert als palmoliebedrijf GVL (Golden Veroleum Liberia) het land van de bewoners van zijn dorp inpikt. Het bedrijf beloofde veel, maar kwam geen enkele belofte na. De bewoners hebben nu veel te weinig land over om hun eigen eten te verbouwen. 

De bossen rondom hun huizen, die rijk waren aan wilde dieren en planten, zijn veranderd in eindeloze rijen oliepalmen. Vroeger was Butaw een zelfvoorzienende gemeenschap. Er was genoeg grond om eten op te verbouwen. Er waren genoeg dieren in het oerwoud om op te jagen. En de mensen verdienden wat geld door een gedeelte van hun oogst te verkopen op de markt.

RS56768_g m - IMG_1740.jpg

Een opstand die eindigt in de gevangenis

Terry klopt meerdere malen aan bij de overheid en bij GVL. Hij vraagt om compensatie voor de bewoners, en het respecteren van hun rechten. GVL biedt Terry een baan aan op de plantage. Hij is een van de weinigen die een baan krijgt aangeboden. Terry grijpt deze kans aan. Niet alleen omdat hij geld nodig heeft. Hij hoopt op deze manier dichter bij het management te komen en zo meer te kunnen bereiken voor zijn dorpsgenoten. 

Als de grote bazen van GVL op een dag naar zijn kantoor komen, vraagt Terry een gesprek aan. Dat doet hij namens de jongerenorganisatie van Butaw. Omdat dit gesprek wordt geweigerd trekt Terry met een aantal jongeren en vrouwen naar het kantoor. De groep wordt hardhandig neergeslagen door de militaire politie. Er gaat een arrestatiebevel uit voor 49 personen. De aanklacht komt van GVL. 

Uiteindelijk belanden 17 mensen in de gevangenis, waaronder Terry. Eén van hen overlijdt in de gevangenis. Dorpsbewoners schuilen maandenlang in de bossen. Ze zijn bang dat de politie terugkomt om hen alsnog te arresteren.

Een jaar zonder eerlijk proces gevangen

Terry en 15 andere bewoners van Butaw, verblijven een jaar lang in de gevangenis. Ze krijgen geen eerlijk proces. Zelfs wanneer Terry's familie langskomt om eten te brengen, worden ze niet toegelaten. Na een jaar komt de groep op borgtocht vrij, omdat de overheid geen enkele overtreding kan vinden waaraan de groep zich schuldig zou hebben gemaakt. Terry vindt nergens meer werk, omdat hij in de gevangenis heeft gezeten. Maar hij geeft niet op. Hij strijdt nog steeds voor gerechtigheid voor zijn dorpsgenoten. Hij stopt pas als iedereen fatsoenlijk is gecompenseerd en GVL zijn beloftes nakomt.

De rol van ABN AMRO en de Rabobank

Maria Anne van Dijk is hoofd van de afdeling duurzaamheidsrisico en mensenrechten van ABN AMRO.  Zij zegt in een interview dat slachtoffers van een bedrijf waar ABN AMRO in investeert zich kunnen melden bij de bank. Tegelijkertijd beroepen de banken zich continu op het bankgeheim. Daardoor komen mensen als Terry er niet eens achter welke banken en pensioenfondsen geld lenen aan het bedrijf dat hun rechten schendt. 

Mensen als Terry staan er alleen voor. Niemand komt voor hen op. Daarom roepen wij de politiek op om Europese regels op te stellen. Regels die investeringen die overduidelijk fout zijn en grote gevolgen hebben voor mens en natuur aan banden leggen.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...