'Te veel gas en te weinig werk: tijd voor De Grote Verbouwing'

Nederland loopt al jaren achter als het gaat om het overschakelen op duurzame energie en het energiezuinig maken van huizen en gebouwen. Een gemiste kans, zeggen Janna Mud van FNV Bouw en Jorien de Lege van Milieudefensie tegen de overheid en het bedrijfsleven. "Het is tijd voor de grote verbouwing."

Nu de gaswinning in Groningen schokkend tot stilstand komt, is het hoog tijd om ervoor te zorgen dat we er ook in de toekomst warmpjes bij blijven zitten. De grote verbouwing die daarvoor nodig is kunnen we gebruiken als een kans om van de bouwsector weer een banenmotor te maken met goede, vaste banen. Wat werkgevers, werknemers en het milieu daarvoor nodig hebben is zekerheid. Want zonder helder overheidsbeleid investeren werkgevers niet in opleidingen en technologie en kiezen scholieren en werknemers niet voor de bouw 

Gastransitie is een kans

De gastransitie is een kans voor heel Nederland. Als we het slim aanpakken kunnen allereerst  mensen die geen baan hebben of die in tochtige huizen wonen, profiteren van de omslag van gas naar duurzame verwarming. De omschakeling naar duurzame energie uit eigen land is niet gratis, maar levert ons ook veel op. We worden onafhankelijk van buitenlandse gas- en kolenboeren. Op termijn dalen onze energierekeningen en er ontstaat veel werk in de bouw en de installatiebranche. 

Heel veel lokaal werk

Het gaat om lokaal werk, heel veel lokaal werk. Er zijn ruim 7,2 miljoen zelfstandige woningen, waarvan 2,2 miljoen corporatie huurwoningen. Van slechts 10 tien procent van alle woningen is bekend dat ze een A of een B label hebben. Daarnaast staan er in Nederland nog 300.000 andere gebouwen. Er ligt dus een gigantische klus te wachten op de bouw. 

Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft in kaart gebracht wat de afspraken in het energieakkoord tot 2021 betekenen. Als we daarvoor inzetten op woningen met een gemiddeld jaargebruik van nul (‘nul-op-de-meter’), dan moeten we 508.000 corporatiewoningen en 660.000 koopwoningen grondig renoveren. Dit betekent een financieringsopgave van ten minste 45 miljard euro en een klus die groter is dan de huidige sector aankan. En er zijn veel, goed opgeleide, mensen nodig; niet voor een paar jaar maar voor tientallen jaren. 

De bouw moet weer aantrekkelijk worden

De bouw, de installatiebedrijven en toeleveranciers moeten innovatieve oplossingen bedenken om deze klus te klaren. Die innovatie-oplossingen bieden exportkansen. Maar innovatie en opleidingen komen alleen van de grond als de overheid ervoor kiest om de komende decennia jaarlijks minstens 250.000 woningen te renoveren.  

Het energiezuinig maken van woningen vergt vakmanschap, opleidingen en betrokkenheid. Dat betekent dat de huidige praktijk waarin veel bouwvakkers als wegwerp-zzp’ers worden behandeld niet langer houdbaar is. Een bestaan in de bouw moet weer aantrekkelijk worden. Anders blijven de handige jongeren kiezen voor een ander vak. De mensen in de bouw hebben recht op goed werk en niet alleen omdat we ze de komende decennia hard nodig zullen hebben. 

Banen met toekomstperspectief

Hoog tijd dus voor overheid, werkgevers en werknemers om de kans die de grote verbouwing naar duurzame energie biedt te grijpen. We hebben toekomstgerichte opleidingen, stageplaatsen en echte banen met toekomstperspectief nodig. Kiezen we voor onze mensen en het klimaat of  betalen we straks liever de gasrekening van Poetin?

Geplaatst in Cobouw, 23 februari 2017

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...