Stop subsidies voor nieuwe biomassacentrales

Amsterdam, 15 november 2019 – Minister Wiebes moet pas op de plaats maken met het toekennen van nieuwe subsidies voor biomassacentrales in Nederland, stellen Milieudefensie en Greenpeace in een brief aan de Tweede Kamer. 'Wij betwijfelen of er voldoende duurzaam hout beschikbaar is en de regering komt pas volgend voorjaar met nieuwe regels', zegt Jorien de Lege van Milieudefensie. ‘Als de Kamer niet oplet zitten we straks jaren vast aan miljardensubsidies die slecht uitpakken voor klimaat, natuur en de gezondheid van mensen.'

Volgende week praat de Kamer in de begrotingsbehandeling van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat over de SDE+, de subsidiepot voor duurzame energie. Wat Milieudefensie en Greenpeace betreft, worden subsidies voor biomassa daar voorlopig van uitgesloten. Biomassa stoken is big business, maar zonder subsidies niet rendabel. Binnenkort volgt een nieuwe ronde waarin bedrijven subsidies kunnen aanvragen. De regering heeft nieuwe duurzaamheidscriteria voor biomassa beloofd, maar die zijn er nog niet.

Kans op fout hout

Het Planbureau voor de Leefomgeving onderzoekt op dit moment verder hoe het zit met de beschikbaarheid van duurzame biomassa. Dat onderzoek is nog niet afgerond. Voor nieuwe biomassacentrales wordt ook hout geïmporteerd uit het buitenland, de kans dat er fout hout in de verbrandingsoven terecht komt is bij gebrek aan heldere duurzaamheidscriteria reëel. ‘Wie de klimaatcrisis serieus neemt, wacht daar op. We moeten voorkomen dat de politiek op basis van achterhaalde informatie het vergroten van de klimaatcrisis subsidieert’, zegt Jorien de Lege.

Kleinere centrales

De uitstoot van met name kleinere biomassacentrales is een tweede punt van zorg. Het verbranden van hout is een vervuilend proces, waarbij grote hoeveelheden schadelijke stoffen als fijnstof vrijkomen. Grote filterinstallaties zijn cruciaal maar voor kleinere biomassacentrales niet verplicht. De Lege: 'Zonder subsidie is er geen geld te verdienen aan een biomassacentrale. Als er nu geld wordt uitgedeeld zitten omwonenden nog jarenlang aan zo’n ding vast. Dat moet je niet willen zonder goede regels.'

brief t.b.v. debatten K&E nov-dec 2019 van Greenpeace en Milieudefensie.pdf

Volg Jorien de Lege op twitter

Foto: Milieudefensie/Kemal Jufri

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...