english

Sleepwet maakt klimaatactie moeilijker

In actie komen voor klimaatrechtvaardigheid wordt een stuk moeilijker en riskanter als we nu niks doen. Er zijn nog iets meer dan 50.000 handtekeningen nodig om een referendum over de sleepwet af te dwingen. Ontdek wat de gevolgen van deze wet zijn en teken de petitie!

Bijna ongemerkt kwam de sleepwet door de Eerste en Tweede Kamer, terwijl het een wet is die grote gevolgen heeft. Door deze wet mogen inlichtingendiensten vanaf 2018 massaal online communicatie onderscheppen. Dit betekent onder andere dat de overheid legaal telefoons, computers en andere apparaten mag hacken en al deze data mag delen met buitenlandse inlichtingendiensten.

Wat betekent de sleepwet voor jou? 

Als jij in de buurt woont of zelfs toevallig dezelfde reis hebt gemaakt als iemand die verdacht is mogen inlichtingendiensten jouw gegevens ophalen. Hier mogen ze vervolgens drie jaar door rondstruinen, zonder dat het precies duidelijk is waar ze naar op zoek zijn. Elke camera en microfoon in elk apparaat wordt een potentiële informatiebron voor de AIVD, e-mails, foto's, skypegesprekken en webgeschiedenis mogen allemaal bekeken worden, zelfs bij mensen die nergens van verdacht worden.

Wat betekent de sleepwet eigenlijk voor milieu-organisaties en activisten?

Door deze wet wordt het moeilijk om: 

  • Overheden te confronteren met onthullingen, en daarbij bronnen te beschermen, of simpelweg een minister te verrassen met een goed getimede publicatie.
  • Veilig samen te werken met activisten uit landen waar verzet tegen de overheid levensgevaarlijk kan zijn. 
  • Onaangekondigde burgerlijk ongehoorzame acties te organiseren, om bijvoorbeeld milieuvervuilende bedrijven tegen te houden, zoals onze bezetting van een gaslocatie in Groningen. 

Nog 50.000 handtekeningen nodig om de sleepwet te stoppen!

Dankzij het initiatief van een groep studenten kunnen we deze sleepwet nog tegenhouden. Als het lukt om vóór 12 oktober 300.000 handtekeningen te verzamelen, wordt er een referendum over deze 'sleepwet' georganiseerd en kunnen we zorgen dat de Tweede Kamer dit onverstandige besluit herziet.

Help ons de rechtszaak van de eeuw te winnen

Ondanks de klimaatcrisis blijft Shell doorgaan met vervuilen. Dat moet stoppen. Daarom klagen we Shell aan. In december begint onze rechtszaak. Wij nemen het op tegen een van de machtigste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons met wat je kan missen. Doe je mee?

Loading...