Shellmedewerkers veroorzaken olielekken Nigerdelta

Amsterdam, 10 december 2020 - Medewerkers van Shell Nigeria veroorzaken zelf olielekkages om zo geld te verdienen aan de schoonmaak. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Milieudefensie en Friends of the Earth Nigeria. Het schoonmaken van olielekkages is door Shell Nigeria zo georganiseerd dat het lekken van olie geld oplevert voor de lokale bevolking. Shell in Nigeria weet hiervan en doet er niets aan, stelt Milieudefensie.

Shellmedewerkers zijn betrokken bij de olielekkages in Nigeria. Dit gaat rechtstreeks in tegen het beeld dat Shell zelf schetst, waarin de verantwoordelijkheid voor de lekkages bij rebellen wordt gelegd. Voor dit onderzoek zijn verschillende betrokkenen uitgebreid geïnterviewd en heeft Zembla, door middel van een onafhankelijke journalist, de verhalen nogmaals onderzocht en bevestigd.

Shellmedewerkers geven opdracht tot lekken

De betrokkenen uit Ikarama in de Nigerdelta bevestigen niet alleen dat Shellmedewerkers bewoners vragen om lekken te veroorzaken, ze vertellen dat iedereen in het dorp weleens is benaderd. Veel mensen zijn daar gevoelig voor, omdat akkers en visvijvers vaak te vervuild zijn door de olie. “Iemand die honger heeft, is iemand die instemt” zegt een vertegenwoordiger van de gemeenschap Ikarama. 

Shell- medewerkers, lokale bewoners en schoonmaakbedrijven spelen onder één hoedje. De medewerker geeft aan waar en wanneer er een lek moet komen. Meestal zijn het jongeren die het lek maken. Vervolgens huurt de Shell- medewerker een schoonmaakbedrijf in van een bekende en verdelen ze de winst. Afgelopen 10 jaar zijn er volgens Friends of the Earth Nigeria minstens 30 olielekken geteld rond Ikarama.

Shell weet ervan

In het rapport staan meerdere momenten beschreven waaruit vast te stellen is dat Shell op de hoogte is van deze praktijken. Het is dan ook de verantwoordelijkheid van Shell om de pijpleidingen te beschermen tegen lekkage en voor opruiming te zorgen wanneer er gelekt is.

Donald pols: “Shell zegt altijd dat het zijn verantwoordelijkheid niet is: opwarming van de aarde, aardbevingen in Groningen, olielekken in Nigeria. Dit onderzoek toont voor de zoveelste keer aan dat Shell wat vaker in de spiegel moet kijken. De grote vraag is nu hoeveel van de talloze olielekkages veroorzaakt zijn door Shellmedewerkers en waarom de Shell-top blijft wijzen naar anderen."

In de aanbevelingen wijst het rapport op de effectiviteit die de bescherming van de pijpleidingen door jongeren had in het verleden. Ook wil Milieudefensie wil dat Shell de lokale bevolking compenseert voor de geleden schade.

Uitspraak rechter Milieudefensie tegen Shell

Milieudefensie en Friends of the Earth Nigeria zijn al langer bezig Shell te bewegen tegen de grootste olieramp ter aarde. Milieudefensie klaagde Shell in 2008 aan voor de olievervuiling in Nigeria, in de eerste zaak waar een Nederlands hoofdkantoor aansprakelijk werd gesteld voor milieuvervuiling over de grens. Na twaalf jaar volgt op 29 januari 2021 om 11 uur de uitspraak van het hoger beroep.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...