Shell weigert om Milieudefensie en drie Nigerianen inzage te geven in documenten, die meer licht kunnen werpen op de toedracht rond lekkages uit Shell-oliepijpleidingen in de Niger Delta. Het verzoek om inzage is onderdeel van een rechtszaak* van in totaal vier Nigeriaanse boeren en vissers en Milieudefensie tegen het oliebedrijf, wegens ernstige olievervuiling in de Delta.
Milieudefensie en drie van de vier Nigerianen dienden in maart een zogenoemd exhibitieverzoek in bij de rechtbank, waarin inzage in de dertig interne Shell-documenten werd gevraagd. Nu blijkt dat het bedrijf geen enkel document openbaar wil maken. Het geeft daarvoor puur juridische en formele redenen. Opvallend is verder dat Shell beweert dat bepaalde opgevraagde stukken – zoals een volgens de Nigeriaanse wet verplicht journaal waarin de effecten van olielekkages per dag worden bijgehouden – eenvoudigweg niet bestaan.
Geert Ritsema, woordvoerder Internationaal van Milieudefensie: “Deze weigering is tekenend voor Shell. Het bedrijf vertikt het om échte verantwoording af te leggen voor de gigantische olievervuiling die het in Nigeria veroorzaakt. Shell probeert, door steeds juridische obstakels op te werpen, te voorkomen dat de zaak inhoudelijk voor de rechter komt. Ondertussen verzuimt het serieus te investeren in een regio die tot nu toe ongestraft als melkkoe gebruikt kon worden. De inwoners zitten ondertussen al jaren in de viezigheid en zonder bron van inkomsten."
Met de documenten die Milieudefensie en de Nigerianen hebben opgevraagd, willen zij onder meer aanvullend bewijs boven tafel krijgen voor hun centrale stelling in de rechtszaak: dat het Nederlandse hoofdkantoor van Shell verantwoordelijk is voor het handelen van haar dochterbedrijf in Nigeria, en dus voor de lekkages waar de zaak om draait. Ook wordt inzage verzocht in documenten omtrent specifieke lekkages in de dorpen Oruma en Goi. Milieudefensie en de Nigeriaanse eisers leggen zich niet neer bij de weigering van Shell en zullen via hun advocaat bij de rechtbank in Den Haag vragen om een zitting waarin Shell moet uitleggen waarom het stelt geen van de opgevraagde documenten te kunnen verstrekken.
“Shell laadt nu de verdenking op zich dat het iets te verbergen heeft,” stelt Geert Ritsema. “Als het bedrijf er écht zo van overtuigd is dat het niets verkeerd doet in Nigeria, waarom dan niet de documenten openbaar maken die dat zouden kunnen aantonen?”.
Milieudefensie heeft berekend dat de hoeveelheid olie die in de loop van de afgelopen vijftig jaar in Nigeria het milieu in is gelekt, ongeveer vijf keer zo groot is als de hoeveelheid olie die tot nu toe uit het BP-platform in de Golf van Mexico is gestroomd.
*De rechtszaak van Milieudefensie en de vier Nigeriaanse boeren en vissers tegen Shell bestaat uit drie zaken rond olielekkages in de Nigeriaanse dorpen Oruma, Goi en Ikot Ada Udo. De zaken zijn aangespannen bij de rechtbank in Den Haag, waar ook het internationale hoofdkantoor van Shell gevestigd is. De Nigeriaanse eisers, die brodeloos zijn geworden nadat olie uit lekkende Shell-pijpleidingen over hun akkers en in hun visvijvers stroomde, eisen dat Shell de achtergebleven olie goed opruimt en willen compensatie voor de geleden schade.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?