Shell Nigeria moet voor Nederlandse rechtbank verschijnen

Milieudefensie is blij met de uitspraak van de Haagse rechtbank, die vandaag bepaalde dat de Nederlandse rechter bevoegd is te oordelen over de activiteiten van Shell Nigeria. Eerder startte Milieudefensie samen met vier Nigeriaanse boeren een rechtszaak tegen zowel Shell Nigeria als het Shell moederbedrijf in Nederland om de olievervuiling in de Nigerdelta aan de kaak te stellen. Shell betoogde op 3 december bij de rechtbank dat de Nederlandse rechter niet bevoegd zou zijn om te oordelen over Shell Nigeria. Nu Shell dit punt heeft verloren heeft en deze hobbel genomen is, kan de 'echte' rechtszaak beginnen.

De vier Nigeriaanse boeren, die samen met Milieudefensie de rechtszaak gestart zijn, zijn afkomstig uit drie verschillende dorpen. Zij zijn zwaar getroffen door olie uit een lekkende Shell-pijpleiding, die hun akkers en visvijvers vervuilde. Zij eisen van Shell dat het bedrijf de olie die in de bodem is achtergebleven opruimt en de schade aan het milieu en hun bezittingen compenseert. Ook willen zij dat Shell de pijpleidingen en installaties in de toekomst beter onderhoudt.

Geert Ritsema, woordvoerder van Milieudefensie: "Al jarenlang proberen deze mensen het voor elkaar te krijgen dat Shell haar rotzooi opruimt en stopt met het vervuilen van hun leefgebied. Maar steeds kregen ze nul op rekest. Vandaar dat ze nu proberen om in Nederland gerechtigheid te krijgen. De uitspraak van de rechter is een eerste overwinning voor alle Nigerianen die al jarenlang vechten voor een schonere leefomgeving en gerechtigheid".

De eisers zijn boeren en vissers en zijn afkomstig uit de dorpen Oruma, Goi en Ikot Ada Udo, alle drie gelegen in de olierijke Nigerdelta. Volgens Milieudefensie zijn de olielekkages geen incidenten maar passen ze in een patroon van systematische en ernstige vervuiling en minachting van de rechten van de lokale bevolking, dat al decennialang standhoudt.

Naar verwachting start de inhoudelijke behandeling van de eerste rechtszaak in het voorjaar van 2010. De eerste rechtszaak betreft de olielekkage in het Oruma. Door een olielekkage uit een hogedrukoliepijpleiding in juni 2005 zijn de visvijvers en de landbouwgrond van eiser Alai Efanga tot op de dag van vandaag onbruikbaar. Er kan niet langer vis gekweekt worden en ook het drinkwater is ernstig vervuild. Efanga: "In ons dorp is verheugd gereageerd op de uitspraak van de Nederlandse rechter. Wij hopen dat Shell nu snel de olievervuiling zal opruimen, zodat wij weer kunnen vissen en voedsel kunnen verbouwen."

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...