Shell neemt geen besluiten, dat doen bestuursleden

Elke dag moet er wel ergens een bedrijf een schadevergoeding betalen. Omdat er mensen overlijden of ziek worden als gevolg van nalatigheid. Maar in hoeverre ben jij als bestuurder persoonlijk aansprakelijk voor de gevolgen van wat jouw bedrijf doet?

Bedrijven nemen geen beslissingen, mensen wel

Op 25 april 2022 viel er een brief op de mat bij de bestuursleden van Shell. Het is een persoonlijke oproep van Milieudefensie om de uitspraak van de rechter in de Klimaatzaak uit te voeren. Doen ze dit niet, dan lopen ze het risico dat we hen ook persoonlijk aansprakelijk gaan stellen voor hun rol in de klimaatcrisis.

Het aanspreken van bestuursleden op hun persoonlijke verantwoordelijkheid is een nieuwe stap in klimaatrechtszaken. In de Urgenda-zaak werd de overheid aangesproken op het lakse klimaatbeleid. In de Klimaatzaak werd Shell aangesproken op zijn zorgplicht. Nu zijn de bestuursleden zelf aan de beurt. Want zij nemen daadwerkelijk de beslissingen.

Wat is bestuurlijke aansprakelijkheid? 

Als Shell onrechtmatig handelt, mensenrechten schendt en mensenlevens bedreigt, kunnen de bestuursleden daar niet zomaar mee wegkomen. Met deze brief laten we zien dat het niet handelen van de bestuursleden in lijn met het vonnis ook persoonlijke gevolgen kan hebben. Uiteindelijk heeft het bestuur het voor het zeggen bij Shell. Het bestuur bepaalt wat Shell wel of niet doet. En dus ook of het de uitspraak van de rechter wel of niet uitvoert. De bestuursleden zijn nu gewaarschuwd en wij gaan Shell heel goed in de gaten houden.

Shell betaalde klimaatontkenners

Shell wist in de jaren 60 al van de rampzalige gevolgen van het gebruik van olie, kolen en gas voor het klimaat. Maar met die kennis deed het bedrijf niets. Herstel! Shell deed wél iets. Shell investeerde miljoenen in mensen en lobbyclubs die van het ontkennen van klimaatverandering hun werk maken.

Het gevolg: kwetsbare mensen in lage lonen landen hebben nu al honger, omdat hun oogsten mislukken als gevolg van klimaatverandering. Zelfs nu een rechter Shell heeft veroordeeld, komt Shell niet in beweging. Shell moet in 2030 45% minder CO2 uitstoten, maar doet niks. Maar wie is daar eigenlijk verantwoordelijk voor?

Bestuursleden zijn ook persoonlijk verantwoordelijk

In de kranten staat vaak: Shell doet zus, Shell doet zo. Maar in werkelijkheid neemt een bedrijf zelf natuurlijk geen enkele beslissing. Dat doen bestuursleden.

Stel je voor, je bent bestuurslid van 1 van de grootste en rijkste bedrijven ter wereld. Je bent elke dag bezig met zoveel mogelijk geld verdienen voor je aandeelhouders. Tegelijk word je er dagelijks aan herinnerd dat jouw bedrijf levens op de hele wereld in gevaar brengt. Nu de rechter dat ook nog eens heeft bevestigd, kan je er niet meer om heen. En toch besluit je om de andere kant op te kijken: dat is een zorg voor later of voor een bestuur in de toekomst. Het lijkt erop dat dit precies is wat zich in de bestuurskamer van Shell afspeelt.

Daarom moeten we niet alleen bedrijven aanspreken voor de schade die ze aanrichten, maar ook de mensen die de beslissingen nemen. Want je neemt andere beslissingen als jij persoonlijk verantwoordelijk gehouden kan worden voor de gevolgen. Als er door jouw beslissingen geen einde komt aan gevaarlijke klimaatverandering, ben jij medeverantwoordelijk voor de vele klimaatslachtoffers. En die zijn er nu al. Wereldwijd moeten mensen nu al hun huis verlaten vanwege bosbranden of overstromingen.

Help ons nog een keer van Shell te winnen

We hebben jouw hulp nodig. Op 26 mei 2021 wonnen we de rechtszaak tegen Shell. Shell moet van de rechter in 2030 45% minder uitstoten. Maar Shell gaat tegen deze uitspraak in hoger beroep. Wil jij ons helpen? Steun ons met een gift. Dan winnen we samen nog een keer van één van de machtigste bedrijven ter wereld.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...