Shell is een ongeloofwaardig slachtoffer

Als we Shell-directeur Mutiu Sunmonu moeten geloven, doet Shell er echt alles aan om de olievervuiling in Nigeria aan te pakken (Volkskrant 15 juli). Dat dat na ruim 50 jaar nog steeds niet is gelukt, ligt volgens Sunmonu niet aan Shell, maar aan omstandigheden waarop het bedrijf geen grip heeft, zoals de slechte veiligheidssituatie in de olierijke Nigerdelta.

Door Geert Ritsema, woordvoerder Internationaal van Milieudefensie

Dat Shell -één van de machtigste bedrijven in de wereld- in Nigeria vooral slachtoffer is, klinkt al aardig ongeloofwaardig. Maar het wordt haast kolderiek als Sunmonu uitlegt hoe Shell de vervanging van verouderde pijpleidingen -één van de grondoorzaken van de honderden olielekkages die jaarlijks in Nigeria plaatsvinden- wil gaan aanpakken. Vol trots vermeldt hij dat Shell vorig jaar “300 van de 6000 kilometer aan leidingen” heeft vervangen. Met andere woorden: als het in dit tempo doorgaat, duurt het nog 20 jaar voordat Shell haar achterstallig onderhoud heeft bijgewerkt. Al die tijd kan de Nigeriaanse bevolking niet vissen en landbouw bedrijven in de vervuilde gebieden. En al die tijd zullen volgens Sunmonu's eigen berekening nog elk jaar honderdduizend vaten olie het Nigeriaanse milieu inlekken. Dat je zo achterloopt in je onderhoud, is niet echt iets om trots op te zijn.

Ook waar het gaat om de vergelijking met de BP-ramp in de Golf van Mexico gaat Sunmonu de mist in. De hoeveelheid olie die Shell in Nigeria heeft gelekt, zou volgens Sunmonu peanuts zijn vergeleken met de olie die uit de Deep Horizon is gestroomd. Hij baseert die bewering op de periode van een jaar. Shell's leidingen in Nigeria lekken echter al vijftig jaar continu olie.

Een rekensom leert dat de permanente olieramp die Shell in Nigeria veroorzaakt nu dus zeker drie keer zo groot is als de ramp in de Golf van Mexico. Shell moet die ramp eindelijk onder ogen zien, de smeerboel in Nigeria opruimen en de lekkende pijpleidingen snel vervangen. In onveilige gebieden moet het de operaties stopzetten. In rijke westerse landen zou Shell het nooit in haar hoofd halen om onbeschermde pijpleidingen door een onveilig gebied te laten lopen. Doe dat dan ook niet in Nigeria, en ga niet het slachtoffer uithangen als het misgaat.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...