Schokkend: Shell-medewerkers veroorzaken zelf olielekken in Nigeria

Shell geeft al jaren rebellen de schuld van olielekkages. Maar nu blijkt uit onderzoek van Milieudefensie dat medewerkers van Shell zelf voor olielekken zorgen. Shell en de Nederlandse ambassade weten ervan, maar doen niets. Dit zijn de schokkende feiten.

Shell wijst jarenlang naar rebellen

De Nigerdelta in Nigeria is de afgelopen jaren veranderd in 1 grote olieramp. Dat is volgens Shell de schuld van rebellen. Zij stelen de olie en vernielen de pijpleidingen. Dit zei Shell er in 2013 over:

"Er zijn zaken en problemen, die ondanks dat we erop aangesproken worden, niet door Shell opgelost kunnen worden. Diefstal van ruwe olie, sabotage en corruptie vallen simpelweg buiten het bereik en de verantwoordelijkheid van Shell."

Uit ons eigen onderzoek blijkt echter dat vooral Shell-medewerkers zelf opdrachten geven om lekkages te veroorzaken. Op deze manier kunnen ze namelijk clandestien extra geld verdienen met het opruimen van de olievervuiling. Want daar huren ze vrienden en familie voor in.

Milieudefensie zet zich wereldwijd in om de wandaden van grote vervuilende bedrijven aan het licht te brengen. Wil jij ons daarin ondersteunen? Word dan lid.

R: IkaramaCrude Oil...A Curse.JPG

Ikarama: 30 lekkages in de afgelopen 13 jaar

Ons onderzoek richt zich op het plaatsje Ikarama, een dorp ten noordoosten van de provinciestad Yenagoa. In de afgelopen 13 jaar lekte hier meer dan 30 keer olie uit de pijpleidingen van Shell. Met grote gevolgen. De bewoners kampen met ernstige gezondheidsproblemen, de akkers in het dorp brengen nauwelijks meer iets op, de werkloosheid en de armoede zijn groot, het drinkwater is vervuild en de vissen uit de rivieren zijn verdwenen.

Allemaal het gevolg van sabotage zegt Shell. Maar wij spraken met (ex)-medewerkers van Shell-Nigeria, bewoners, bewakers, en saboteurs en zij zeggen iets heel anders. Het overgrote deel van de lekkages in Ikarama wordt veroorzaakt in opdracht van medewerkers van Shell-Nigeria. Het schoonmaken van olielekken is een van de weinige manieren waarmee in de regio geld te verdienen valt. Daardoor is het veroorzaken van olielekken een lucratieve zaak geworden.

R-oilspillmonitor.png

Hoe het werkt

Het begint allemaal met een telefoontje. Soms op initiatief van een medewerker van Shell-Nigeria en soms op initiatief van een bewoner van Ikarama. De boodschap is altijd: ik wil een lek veroorzaken. De medewerker van Shell-Nigeria kiest vervolgens een schoonmaakbedrijf uit. Meestal is dit het bedrijf van een familielid of een vriend. Het lek wordt veroorzaakt. Shell maakt geld vrij voor de schoonmaak. De veroorzaker van het lek wordt ingehuurd door het schoonmaakbedrijf en verdient zo zijn geld. De rest van het geld wordt verdeeld onder de verschillende betrokken partijen.

Shell en de Nederlandse ambassade zijn op de hoogte, maar doen niets

De Nederlandse ambassadeur Robert Petri bracht samen met zijn assistent  in 2018 een bezoek aan Ikarama. De bewoners vertelden hem toen over de rol van Shell-medewerkers bij het ontstaan van olie-lekkages. Met die informatie heeft de Nederlandse ambassade niets gedaan. Robert Petri is inmiddels overgeplaatst naar een andere functie, omdat hij Shell waarschuwde voor een bezoek van de FIOD.

Ook Shell in Nigeria is op de hoogte. Onze zusterorganisatie ERA (Environmental Rights Activists) en andere organisaties als The Youth Council van Ikarama en de SACA (Stakeholders Alliance for Corporate Accountability) stuurden meerdere malen brieven en rapporten aan Shell met de oproep een einde te maken aan de corruptie onder zijn eigen personeel. Hierop kwam geen reactie van Shell.

Facing the spill impacted environment.JPG

Ambassadeur Robert Petri en zijn assistent  tijdens hun bezoek aan Ikarama.

Er worden miljarden verdiend, maar niet door de bewoners

De bewoners van de Nigerdelta profiteren nauwelijks van de aanwezigheid van Shell in hun gebied. De werkloosheid in de Nigerdelta is bijna 2 keer zo hoog als in de rest van het land. Door de grote onvrede onder de bevolking is de Nigerdelta een gevaarlijk gebied geworden. Een gebied dat rood kleurt op de kaart. Een gebied vol rebellen die er niet voor terugdeinzen mensen te ontvoeren en wapens te gebruiken. Maar dat niet alleen. Het eens zo vruchtbare gebied is veranderd in een grote olievlek. Met als gevolg dat mensen sterven. Door gebrek aan eten, schoon drinkwater, armoede en olie-vergiftiging.

De kraan moet dicht

Shell boort al sinds de jaren 50 naar olie in Nigeria. Als er iets duidelijk is geworden in de afgelopen 70 jaar, dan is het dat Shell niet in staat is maatschappelijk verantwoord te ondernemen in Nigeria.  We stappen vanwege de klimaatcrisis allemaal over op schone energie. Daarom is het niet meer dan logisch dat Shell de oliekraan in Nigeria dicht draait. 

Geen enkele winst, hoe hoog dan ook, rechtvaardigt de dood en ellende van miljoenen mensen. Wij roepen Shell dan ook op:

  • Compenseer de bewoners van de Nigerdelta
  • Ruim je troep op
  • Investeer in een groene duurzame toekomst in Nigeria

Hier lees je het hele rapport: Shells sporen in de gelekte olie in Nigeria

Word lid van Milieudefensie

Wij werken in Nigeria, omdat we vinden dat de wereld moet weten wat Shell daar aanricht. Wij willen de mensen in Nigeria een stem geven, zodat ze gehoord worden. Dit werk kunnen we doen, omdat ruim 100.000 leden en donateurs ons financieel steunen. Wil jij ons ook helpen? Word dan lid, zodat we grote vervuilende bedrijven kunnen blijven aanpakken.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...