Rutte, de keuze is niet klimaat óf economie

Nobelprijswinnaars, economen en De Nederlandsche Bank wijzen er al langer op: het huidige economische systeem, dat draait op fossiele brandstoffen en de uitputting van het natuurlijk kapitaal, is failliet. We moeten naar een klimaateconomie waarin vervuilen geld kost en vergroenen loont.

Het kabinet vervalt echter in oude patronen. Het heeft de CO2-heffing voor grote bedrijven uitgesteld en de stikstofaanpak verkruimeld. De salarissen in de zorg gaan niet omhoog, maar de luchtvaartsector en multinationals krijgen grote financiële injecties. Nederland heeft politici nodig die snappen dat een economie draait als de gewone dingen zoals wonen, eten en reizen duurzaam geregeld zijn.

Critici doen een klimaateconomie af als een sprookje, maar uit doorrekeningen van onderzoeksbureau CE Delft, in opdracht van Milieudefensie, blijkt dat plannen als een warmtefonds om huizen te isoleren, veelvliegerstaksen en een fonds voor transitie naar biologische landbouw betaalbaar zijn. Sterker nog: lagere inkomens gaan erop vooruit, de plannen scheppen werkgelegenheid en een aantal van deze maatregelen financiert zichzelf of levert geld op. Het schrappen van belastingvoordelen voor vervuilende bedrijven en de allerrijksten doet de rest. Klimaat en economie kunnen elkaar versterken, er zijn alleen duidelijke keuzes voor nodig.

Donald Pols
directeur Milieudefensie

Dit artikel verscheen in NRC Handelsblad en ook in nrc.next van 31 augustus 2020

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...