english

Ruim 400 vierkante meter gebreid protest tegen Gronings gas

Ruim duizend studenten, ondernemers, burgemeesters, nonnen, kunstenaars, kinderen en grootouders pakten de afgelopen maanden de breipennen op voor Groningen, als kleurrijk protest tegen het Nederlands gasbeleid. Ze maakten samen de grootste gebreide deken van Nederland. Donderdagmiddag om 13.00 uur presenteren cabaretier Freek de Jonge, de Groningse kunstenares Agnes Bakker en directeur Donald Pols van Milieudefensie het resultaat aan de Kamer.

Met de deken roepen zij de politiek op om de gaskraan snel dicht te draaien: voor Groningen en het klimaat. Directeur Donald Pols van Milieudefensie: ''Iedereen weet wat er moet gebeuren. Stop met praten en navelstaren, toon leiderschap."

Freek maakt eindstand petitie bekend

Freek de Jonge presenteert de eindstand van de petitie 'Laat Groningen niet zakken', die hij begin dit jaar lanceerde. Groningers gebruiken 2 procent van het gas dat wordt gewonnen, maar de schadelijke gevolgen van de gaswinning komen voor 100 procent voor rekening van de Groningers. Dat moet anders, vinden de honderdduizenden ondertekenaars.

Grote verbouwing

Gronings gas verwarmt niet alleen de zeven miljoen huizen in ons land, het verwarmt ook het klimaat. Milieudefensie roept op tot een Grote Verbouwing. In 2030 kan de gaskraan dicht zijn, zowel in Groningen als thuis. Het nieuwe kabinet moet het voortouw nemen met een eerlijk plan waar iedereen – ongeacht inkomen – aan mee kan doen. Met heldere wetgeving en de juiste middelen kunnen gemeenten, corporaties en inwoners aan de slag.

Verzet tegen gas groeit

Niet alleen Groningers hebben samen met kunstenares Agnes Bakker meegebreid aan de deken, de bijdragen komen uit alle delen van het land: van Middelburg tot Den Oever. Zelfs breiers in Spanje, Italië, Duitsland, Finland en Australië hielpen mee. Zij gunnen inwoners van het aardbevingsgebied een veilig huis, een eerlijke schadevergoeding en begrijpen dat we thuis niet meer zonder gevolgen gas kunnen gebruiken.

 

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...