english

Ruim 14.000 huizen in Friesland kunnen snel goedkoop van het gas af

Ruim 14.000 huizen kunnen snel goedkoop gasvrij worden in Friesland. Dit blijkt uit een onderzoek van bureau Ecorys in opdracht van Milieudefensie. De net gekozen gemeenteraden moeten snel deze eerste kansen pakken om de provincie gasvrij te maken. Maar ze moeten wel rekening houden met de financiële risico’s voor hun inwoners. Milieudefensie adviseert inwoners van de provincie om hun nieuwe gemeentebestuur flink achter de broek aan te zitten.

Nederland moet zo snel mogelijk van het gas af vindt het kabinet. Dat is belangrijk voor het klimaat én voor de inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen. Daarom heeft Milieudefensie de mogelijkheden voor aardgasvrij wonen in heel Nederland laten onderzoeken.

Friesland_Ecorys.jpeg

Zon, wind en melk

“In Friesland liggen de kansen in Sneek en omgeving, Heerenveen, Leeuwarden, maar ook in Workum, Bolsward en Makkum”, zegt Evert Hassink van Milieudefensie. “Daar kunnen hele wijken worden verwarmd met andere vormen van energie, zoals bijvoorbeeld de overtollige warmte van Fonterra of FrieslandCampina.” Het gebruik van dit soort overtollige warmte van fabrieken en installaties, maar ook warmte uit de diepe aarde (aardwarmte) is voordelig en hard nodig. “Met alleen zonne- en windenergie kunnen we het gas uit Groningen niet vervangen.”

Volgens Milieudefensie staan in veel gemeenten in Friesland de plannen voor aardgasvrij wonen nog teveel in de kinderschoenen. Nu de verkiezingen voorbij zijn moeten gemeentebesturen daar echt werk van maken. “Het is belangrijk dat inwoners daar bij betrokken worden”, zegt Evert Hassink: “Zonder hun input en steun gaat het niet lukken.”

Financiële problemen

Uit het onderzoek blijkt echter ook dat voor de meeste huizen in Friesland een stuk lastiger en duurder wordt om de gaskraan te sluiten. In Drachten en Dokkum, bijvoorbeeld. Daar is goede isolatie en elektrische verwarming met een warmtepomp een optie. Hassink: “Dat kost al snel 18.000 euro per woning.” Hij vraagt daarom aandacht voor mensen met een kleine beurs in slecht geïsoleerde huizen die dat niet kunnen betalen. “Zij mogen niet in financiële problemen komen. Het minste dat gemeenten kunnen doen is hen wijzen op subsidiemogelijkheden en hen tijdig informeren en adviseren op technisch gebied.”

Eerlijk klimaatbeleid

Gemeenten kunnen die financiële problemen niet alleen oplossen. Milieudefensie gaat daarom een stapje verder en pleit in politiek Den Haag voor meer hulp en een eerlijker klimaatbeleid. Er is méér geld nodig voor ondersteuning van huishoudens en grote, vervuilende bedrijven moeten daar aan bijdragen.

Meer lezen

Milieudefensie heeft de kaarten laten maken voor Noord-Brabant, Overijssel, Friesland en Drenthe op basis van het onderzoek Van CV-ketel naar duurzame warmte van onderzoeksbureau Ecorys.

Wie zelf wil zien welke opties dicht bij huis mogelijk zijn kan dat opzoeken op bit.ly/alternatief-aardgas-nl

Van aardwarmte tot warmtenet, het staat allemaal uitgelegd op het
ABC voor wonen zonder gas

Help ons de rechtszaak van de eeuw te winnen

Ondanks de klimaatcrisis blijft Shell doorgaan met vervuilen. Dat moet stoppen. Daarom klagen we Shell aan. In december begint onze rechtszaak. Wij nemen het op tegen een van de machtigste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons met wat je kan missen. Doe je mee?

Loading...