Recordhoeveelheid biobrandstof uit palmolie verergert klimaatcrisis

Amsterdam, 2 juli - In 10 jaar tijd is de hoeveelheid palmolie die in Europa in biobrandstof verdwijnt meer dan verdrievoudigd. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van Transport & Environment. Nederland speelt een cruciale rol als tweede grootste producent van biodiesel uit palmolie in Europa. Biobrandstof uit voedselgewassen is een groot probleem. Zo is biodiesel uit palmolie 3 keer schadelijker voor het klimaat dan gewone diesel. Milieudefensie roept het kabinet op te stoppen met biobrandstof uit voedselgewassen.

Slechter dan gewone diesel

Voor de productie van biobrandstof uit voedselgewassen zijn enorme hoeveelheden landbouwgrond nodig. Daarvoor worden tropische regenwouden gekapt en gaan veengronden en natuurgebieden verloren. Zo heeft bijna de helft van alle nieuwe palmolieplantages die sinds zijn 2008 aangelegd geleid tot ontbossing. Daarbij komen veel broeikasgassen vrij. Uit onderzoek blijkt dat biodiesel uit plantaardige oliën 80% slechter voor het klimaat is dan fossiele diesel.

Hoofdrol voor Nederland

Nederland is het tweede grootste productieland van biodiesel uit palmolie in Europa. In 2019 is 4.5 miljoen ton palmolie tot biodiesel in Europa is verwerkt waarvan ruim 1 miljoen in Nederland. In Rotterdam staat de biodieselfabriek van Neste, de grootste van Europa. Anne Wijers van Milieudefensie: "Er is laatst alweer aangetoond dat Neste palmolie inkoopt van bedrijven die betrokken zijn bij ontbossing en mensenrechtenschendingen."

Europese stop biobrandstof uit voedsel mogelijk

Naast klimaatschade, zorgt de productie van biobrandstof uit voedsel voor mensenrechtenschendingen en het verdwijnen van planten- en diersoorten. “Door onze biodiesel stijgen wereldwijde voedselprijzen, verdwijnen bossen en worden lokale gemeenschappen van hun land verdreven,” aldus Anne Wijers van Milieudefensie. De nieuwe Europese richtlijn voor hernieuwbare energie, RED-II, maakt een stop op biobrandstoffen uit voedselgewassen mogelijk vanaf 2021. Wijers: “Het kabinet wil nog 10 jaar doorgaan met biobrandstof uit voedsel. Een bizar voornemen als je alle schade die het doet serieus neemt. “

Rapport T&E
Onderzoek Neste mensenrechtenschendingen

Volg Anne op twitter

Foto: Milieudefensie/Kemal Jufri

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...