english

Rechter behandelt verzoek Milieudefensie om inzage Shell-documenten

De advocaat van Milieudefensie heeft vandaag -mede namens drie Nigeriaanse boeren- bij de Haagse rechtbank een aanvullend schriftelijk stuk ingediend om toegang te krijgen tot dertig interne Shell-documenten. Dit is nodig omdat Shell weigert inzage in de documenten te geven. Het verzoek is onderdeel van een rechtszaak* van in totaal vier Nigeriaanse boeren en vissers en Milieudefensie tegen het oliebedrijf, wegens ernstige olievervuiling in de Niger Delta in Nigeria.

Milieudefensie en de boeren vroegen de documenten, die aanvullend bewijs kunnen opleveren in de rechtszaak, eerder dit jaar via de rechter op bij Shell. Het bedrijf weigerde toen om inzage te geven. Daarom dient de advocaat van Milieudefensie en de Nigerianen vandaag het aanvullende stuk (de zogenoemde conclusie van repliek) in, waarin de rechter wordt verzocht om Shell te dwingen tot inzage. Shell kan daarop weer een schriftelijk verweer indienen.

“Zo'n weigering tot inzage is typerend voor Shell,” zegt Geert Ritsema van Milieudefensie. “Het bedrijf is kampioen in het optrekken van rookgordijnen en het plegen van obstructie om te voorkomen dat het verantwoordelijk wordt gesteld voor de door haar veroorzaakte schade en olievervuiling in de Niger Delta. We hebben goede hoop dat de rechter inziet dat de door ons opgevraagde documenten van belang zijn om de Nigeriaanse boeren en vissers te helpen bij het verdedigen van hun rechten.”

Verplicht

Shell gaf eerder dit jaar puur juridische en formele redenen om inzage in de documenten te weigeren. Opvallend is, dat de oliemultinational bovendien beweert dat sommige van de opgevraagde stukken – zoals een volgens de Nigeriaanse wet verplicht journaal waarin de effecten van olielekkages per dag worden bijgehouden – eenvoudigweg niet bestaan.

Met de documenten die Milieudefensie en de Nigerianen hebben opgevraagd, willen zij onder meer aanvullend bewijs boven tafel krijgen voor hun centrale stelling in de rechtszaak: dat het Nederlandse hoofdkantoor van Shell medeverantwoordelijk is voor het handelen van haar dochterbedrijf in Nigeria, en dus voor de lekkages waar de zaak om draait. Ook wordt inzage verzocht in documenten omtrent specifieke lekkages in de dorpen Oruma en Goi.

Lekkende pijpleidingen

*De rechtszaak van Milieudefensie en de vier Nigeriaanse boeren en vissers tegen Shell bestaat uit drie zaken rond olielekkages in de Nigeriaanse dorpen Oruma, Goi en Ikot Ada Udo. De zaken zijn aangespannen bij de rechtbank in Den Haag, waar ook het internationale hoofdkantoor van Shell gevestigd is. De Nigeriaanse eisers, die brodeloos zijn geworden nadat olie uit lekkende Shell-pijpleidingen over hun akkers en in hun visvijvers stroomde, eisen dat Shell de achtergebleven olie goed opruimt en willen compensatie voor de geleden schade.

Meer informatie


Voor informatie over de rechtszaak, ga naar:

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...