Plannen Shell en Gasunie voor windmolenpark en waterstoffabriek: mooi groen luchtkasteel

Hieronder de reactie van Milieudefensie op de plannen van Shell, de Gasunie en Groningen Seaports. Donald Pols, directeur Milieudefensie: "Als Shell het geld voor dit prachtige plan haalt uit de geplande 20-25 miljard dollar aan jaarlijkse fossiele investeringen, dan kan Milieudefensie dit alleen maar toejuichen. In dat geval - en alleen in dat geval - beweegt deze fossiele reus de richting op die wij van ze eisen in onze Klimaatzaak tegen Shell."

Pols plaats daarbij nog enkele kanttekeningen: "Het blijft wel 'eerst zien dan geloven' want al eerder hebben zowel Gasunie als Shell plannen gepresenteerd waar nog niets van is gerealiseerd. Ook dit is niet meer dan een 'schets van een groen luchtkasteel'. Zo heeft Shell beloofd vanaf 2017 één tot twee miljard per jaar in duurzame energie te investeren maar zelfs die minimale investering haalt het bedrijf niet.(1)"

Pols: "De ervaringen van de Groningers met deze bedrijven leren ons dat we ontzettend voorzichtig moeten zijn met toezeggingen van Shell en Gasunie. Voor nu - het is wat het is: een intentie, er is zelfs nog geen haalbaarheidsstudie gedaan."

(1)Het Nederlands-Britse concern beloofde in de periode 2017 tot 2020 tussen 1 miljard en 2 miljard dollar per jaar in duurzame projecten als zonneparken en windmolens op zee te steken. Volgens dat plan zou Shell eind 2019 in totaal minimaal 3 miljard dollar aan groene investeringen gedaan moeten hebben. De teller staat momenteel op 2 miljard dollar, dat is onder Shells laagste doelstelling.

 

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...