Op 4 juni 2020 verschenen in NRC twee artikelen van de journalisten Merijn Rengers en Carola Houtekamer. Ze deden uitgebreid onderzoek naar het lekken van vertrouwelijke informatie naar Shell door voormalig ambassadeur Robert Petri. Bij Milieudefensie en haar zusterorganisatie Friends of the Earth Nigeria (ERA) is met verbijstering gereageerd op de artikelen in NRC.
Godwin Ojo van ERA: "We zijn teleurgesteld dat de hoogste vertegenwoordiger van de Nederlandse overheid in Nigeria heeft gekozen om de belangen van één partij te laten prevaleren en dat hij niet koos de rechten van burgers te beschermen door het lekken van gevoelige informatie naar Shell. We weten uit ervaring dat oliemaatschappijen - en Shell in het bijzonder - enorm veel steun krijgen van de Nederlandse overheid die vaker aan de kant van de bedrijven staat dan aan die van het milieu of de bevolking. Helaas werkt deze opstelling in de hand dat oliemaatschappijen straffeloos kunnen doorgaan met het schenden van mensenrechten op de plekken waar ze werken zoals ook Shell de rechten van de mensen in de Nigerdelta -waar de grond nog altijd druipt van de olievervuiling - heeft geschonden."
Milieudefensie-directeur Donald Pols: "Het onderzoek en het artikel van NRC toont aan dat de Nederlandse overheid structureel de belangen van Shell boven die van mens en milieu plaatst. Ook ná het vertrek van Petri heeft het kabinet - met premier Rutte voorop - vooral oog voor de belangen van Shell en CEO Van Beurden terwijl de bewoners van de Nigerdelta het nakijken hebben. Nog dagelijks drinken mensen daar door de olielekken van Shell ernstig vervuild drinkwater, zijn ze hun vis- en landbouwgronden kwijt en leven in armoede en slechte gezondheid."
Milieudefensie voert samen met vier boeren uit de vervuilde Nigerdelta al 12 jaar jaar een rechtszaak tegen Shell. Die zaak dient begin oktober voor de rechtbank in Den Haag. Een decennium nadat het opruimen van de olie zou moeten beginnen is er van effectieve actie nog nauwelijks sprake. Midden juni komen Milieudefensie, Amnesty UK, Friends of the Earth Europe en ERA met een kritisch rapport over de status van de schoonmaak 9 jaar na de UNEP aanbevelingen.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?