Het Unep rapport, dat vandaag werd aangeboden aan de Nigeriaanse overheid, geeft een onthutsend beeld van de gevolgen van de bedrijfsvoering van Shell in Nigeria. Nu ook het VN milieubureau Unep onweerlegbaar vaststelt dat de Nigeriaanse regio Ogoniland extreem is vervuild, moet Shell volgens Milieudefensie eindelijk haar verantwoordelijkheid nemen voor decennialange milieuvervuiling. Dat betekent de Niger delta schoonmaken en de bewoners compenseren.
In haar onderzoeksrapport concludeert Unep dat er op veel locaties onvoldoende is opgeruimd en dat Shell niet volgens de wet en internationale standaarden voor de oliewinning werkt. Milieudefensie voert samen met vier Nigeriaanse boeren een aantal rechtszaken tegen Shell en was op basis van eigen onderzoek tot vergelijkbare conclusies gekomen. Directeur van Milieudefensie Hans Berkhuizen: “Het is verbijsterend hoeveel olie er nog ligt in de Niger delta. Het is er nog viezer en de olie is nog meer verspreid dan wij vreesden”.
Uit het Unep rapport blijkt dat land, water en grondwater ernstig vervuild zijn. Het drinkwater bevat extreem hoge concentraties van het kankerverwekkende benzeen en de ooit belangrijke visserij is onmogelijk geworden. Unep schat dat het schoonmaken van Ogoniland lang gaat duren en minstens een miljard dollar gaat kosten. Ogoniland is nog maar een klein deel van het gebied in de Niger delta waar Shell actief is. Milieudefensie roept Royal Dutch Shell daarom op om miljarden te reserveren voor het saneren van het gebied en niet langer te dralen met het starten van degelijke opruimwerkzaamheden. Iedere maand uitstel betekent voor de bewoners en de natuur in de delta weer een maand langer leven in de olietroep.
Een dag voor het uitkomen van het rapport erkent Shell schuld in twee grote olierampen te Bodo in Ogoniland, waarover in Engeland een rechtszaak tegen Shell loopt. De informatie uit het Unep rapport en de recente erkenning van Shell van aansprakelijkheid voor deze twee grote olielekkages komen de advocaten van Milieudefensie en de Nigeriaanse boeren goed van pas. Het dorp Goi waar Eric Dooh woont, een van de Nigeriaanse eisers in de Nederlandse rechtszaak, ligt zelfs aan dezelfde kreek als Bodo. Het bedrijf van de familie Dooh ondervond enkele jaren na de lekkage in Goi, waarover ze in Den Haag procedeert, ook de desastreuze gevolgen van de lekkages in Bodo.
Het Unep rapport is hier te vinden: http://www.unep.org/nigeria/
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?