Waarom Rabobank en ING bossen en klimaat bedreigen

Binnen Europa doen Nederlandse banken het opvallend slecht. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Rabobank en ING miljarden lenen aan bedrijven die in verband worden gebracht met ontbossing. Ze staan in de top 5 van Europese banken. Lees hoe het zit.

Sinds het klimaatakkoord van Parijs leenden Europese banken, pensioenfondsen en verzekeraars maar liefst 256 miljard euro aan bedrijven in sectoren die bossen en andere natuur bedreigen. Denk bijvoorbeeld aan de rundvlees-, soja- en palmolie-industrie. 

Grote Nederlandse banken doen het slecht 

Rabobank en ING staan in de top 5 van Europese banken die het meeste geld lenen aan bedrijven met een hoog risico op ontbossing. Sinds het klimaatakkoord van Parijs leende Rabobank minstens 28 miljard euro aan zulke bedrijven en ING minstens 21 miljard. Ook ABN AMRO staat in de Europese top 10. 

Hoe hebben we dit onderzocht? 

Eerst hebben we een lijst opgesteld van 135 grote bedrijven die actief zijn in sectoren die een bedreiging vormen voor de natuur. Het gaat onder meer om bedrijven die soja, rundvlees, palmolie, rubber, hout, cacao en koffie produceren of verhandelen. 

Vervolgens hebben we de financiële relaties tussen die 135 bedrijven en financiële instellingen wereldwijd in kaart gebracht en in een databank gezet. 

Deze data hebben we geanalyseerd om de omvang en het aandeel van de geldstromen vanuit Europese financiële instellingen naar de 135 bedrijven te berekenen.

Lees het rapport.

Regels voor de financiële sector nodig 

Het onderzoek laat zien dat Europese financiële instellingen niet vrijwillig veranderen. En dat er strenge regels nodig zijn om te voorkomen dat banken geld blijven pompen in bedrijven die bossen en andere natuur verwoesten. 

Sinds vorig jaar heeft de Europese Unie al een Bossenwet. Deze wet moet ervoor zorgen dat er alleen producten op de Europese markt komen, waar geen bossen voor worden gekapt. Er is alleen een groot probleem met de Europese Bossenwet: de regels gelden wel voor bedrijven, maar niet voor banken. De wet pakt geldstromen van banken naar bedrijven die bos en andere natuur vernietigen dus niet aan. Met dit onderzoek laten we zien dat deze geldstromen omvangrijk zijn. Daarom moeten er ook regels voor banken komen.

Word mede-eiser in onze klimaatzaak tegen ING 

Bindende regels om de financiering van ontbossing en schendingen van mensenrechten te stoppen zijn hard nodig.

Daarom zetten we ING, Rabobank en andere vervuilende bedrijven onder druk. Op 19 januari kondigden wij een nieuwe Klimaatzaak aan. Dit keer tegen ING, omdat het klimaatbeleid van de bank tekortschiet. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser. Vervuilers zijn sterk, met z’n allen zijn wij sterker.

Foto bovenaan: actievoerders van Milieudefensie en bankklanten protesteren tegen de jarenlange verwoesting van het regenwoud met geld van de Rabobank. Tegelijkertijd werd actie gevoerd bij ING en ABN AMRO. ©Marten van Dijl.

 

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...