Piek in olielekkages Shell; Nigeria zwaar getroffen

Op de dag dat Shell voor de zoveelste keer in verband wordt gebracht met een olielek, deze keer in de Golf van Mexico, brengt de oliemagnaat haar duurzaamheidsrapport 2011 uit. Uit de cijfers blijkt dat het aantal lekkages voor het eerst sinds 2003 stijgt (208 stuks, wereldwijd). Mondiaal lekte Shell in totaal 6,7 miljoen liter olie. Dat is de op één na hoogste piek in dit millennium. Het grootste kind van de rekening is Nigeria waar het aantal lekkages door slecht onderhoud afgelopen jaar is verdubbeld van 32 naar 64. Daarmee is de oliemaatschappij weer terug op het niveau van 2002.

Campagneleider Geert Ritsema van Milieudefensie: 'Al decennia lang veroorzaakt Shell in de Nigerdelta een olieramp die 'Deepwater Horizon' en 'Exxon Valdez' ver overstijgt. Vooral door beroerd onderhoud aan pijpleidingen. Vele tientallen miljoenen liters olie hebben inmiddels Nigeriaanse wateren en landbouwgronden verziekt. Complete gemeenschappen hebben hun dorpen daarom moeten verlaten en zijn ernstig gedupeerd. UNEP -het klimaatbureau van de VN- waarschuwt Shell nu al geruime tijd voor haar onverantwoorde bedrijfsvoering in de Nigerdelta en vindt dat de olieboer de middelen moet leveren om de troep op te ruimen en de bevolking te compenseren. Dat Shell nog steeds geen cent op tafel legt, stoïcijns haar productie alleen maar opvoert en niets aan de lekkages doet getuigt van minachting voor mens, natuur en milieu.'

Op 11 oktober 2012 staan vier Nigeriaanse boeren en vissers samen met Milieudefensie tegenover Shell in de rechtbank van Den Haag. Ze eisen dat het bedrijf haar enorme rommel opruimt in de dorpen Goi, Ikot Ada Udo en Oruma, de gedupeerden compenseert en nieuwe lekkages voorkomt. Het is uniek dat een Nederlands bedrijf voor een Nederlandse rechter wordt gedaagd voor milieuschade in het buitenland. Vele (inter)nationale ogen zijn gericht op de uitkomst, aangezien Shell zich niet veel later in Londen voor de rechter mag verantwoorden in een zaak die maar liefst 11.000 Nigerianen tegen de oliemagnaat hebben aangespannen.

'Vroeg of laat krijgt Shell de miljardenrekening van vele jaren nalatigheid en beroerde bedrijfsvoering op haar bord. Dan drukt het bedrijf de beurskoersen niet meer zoals vandaag, maar rennen de aandeelhouders massaal weg. Het zou verstandig zijn dat niet af te wachten en nu iets te doen aan de beroerde reputatie die Shell nog altijd aan het opbouwen is', concludeert Ritsema van Milieudefensie.


De zaak van 11.000 Nigerianen tegen Shell in Londen

De statistieken van Shell

Berichtgeving over mogelijke olielekkage Shell in Golf van Mexico



Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...