english

Palmoliebedrijf in Liberia bijt in het stof, banken moeten actie ondernemen

Amsterdam/Monrovia, 19 juli 2018 – Palmoliebedrijf Golden Veroleum Liberia (GVL) moet echt stoppen met landroof, intimidatie en dwang. Dat oordeelt de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) in een beroepsprocedure die GVL aanspande. Uit onderzoek van Milieudefensie blijkt dat De Rabobank en ABN Amro verwikkeld zijn in deze mensenrechtenschendingen.

De Rabobank en ABN Amro kijken al jaren toe

“Boeren, gezinnen, hele dorpen in Sinoe zitten al zes jaar in de ellende en de Rabobank en ABN Amro kijken toe. GVL heeft zich tot nu toe weinig aangetrokken van de RSPO”, zegt campagneleider Rolf Schipper van Milieudefensie. “Het oordeel van palmolieclub RSPO is glashelder. Het zou de Rabobank en ABN Amro sieren als ze mensen en de natuur boven winst stellen. Ze moeten zich direct terugtrekken uit de foute palmoliebedrijven, zoals het in Liberia investerende Aziatische Golden Agri-Resources (GAR).”

Banken faciliteren ook verwoesting regenwoud in Liberia

Het onderzoek High Risk in the Rainforest laat zien dat de plantages van GVL een van de meest bedreigde bossen ter wereld aantasten, het Upper Guinean Forest. Dit regenwoud strekt zich uit van Guinea tot Togo en huisvest in Liberia de grootste populatie olifanten van West-Afrika.

Onbegrijpelijk blind vertrouwen

Volgens Milieudefensie zagen de banken en de RSPO de verwoesting niet zelf. Schipper: “Milieudefensie, haar zusterorganisaties en de lokale bevolking hebben hier zelf over aan de bel moeten trekken. Dit toont aan hoe laks de controle op de productie van leden van de ronde tafel voor duurzame palmolie is. Het is onbegrijpelijk dat de Rabobank en ABN Amro daar blind op vertrouwen.”

Structurele verwikkeling in schandalen

De Rabobank, ABN Amro en ING steken al jaren lang geld van hun klanten in palmoliebedrijven die het regenwoud kappen, het land stelen van de lokale bevolking en mensenrechten schenden in Azië en Afrika. Het gaat om een structureel probleem, bleek eerder deze maand uit nieuw onderzoek van Milieudefensie.

Al dertigduizend protestkaarten van klanten

Ook klanten van de Rabobank, ABN Amro en de ING kunnen sinds twee weken mee doen aan deze oproep door via www.trekdegrens.nl een ansichtkaart te versturen. Vandaag levert Milieudefensie de eerste dertigduizend kaarten bij de drie banken af.

Help ons de rechtszaak van de eeuw te winnen

Ondanks de klimaatcrisis blijft Shell doorgaan met vervuilen. Dat moet stoppen. Daarom klagen we Shell aan. In december begint onze rechtszaak. Wij nemen het op tegen een van de machtigste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons met wat je kan missen. Doe je mee?

Loading...