Over Palestina: op een leefbare planeet met gelijke rechten voor iedereen is geen ruimte voor dit geweld

De recente, toenemende geweldspiraal in de Palestijnse gebieden en Israël is verschrikkelijk en onmenselijk en dient onmiddellijk te stoppen. Milieudefensie staat voor een leefbare planeet met gelijke rechten voor iedereen. Daarin is geen ruimte voor dit geweld.

Wij veroordelen onvoorwaardelijk zowel de aanvallen van Hamas op onschuldige burgers als de extreem onevenredige reactie daarop van het Israëlische leger middels aanvallen op burgerbevolking en infrastructuur zoals ziekenhuizen, vluchtelingenkampen, scholen, woningen en landbouwgronden in de Palestijnse gebieden. De Israëlische regering ontzegt nu bovendien 1,8 miljoen mensen de toegang tot basisvoorzieningen als schoon water, voedsel en medisch zorg. De(ze) schendingen van het internationaal (oorlogs-)recht en mensenrechten moeten per direct stoppen. 

Bovendien vergroot deze situatie antisemitisme en islamofobie. Wereldwijd zijn mensen hiervan slachtoffer.

Wij roepen op tot een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren en het vrijlaten van de gegijzelden en (politieke en administratieve) gevangenen, waaronder kinderen. De humanitaire hulp aan de inwoners van Gaza moet per direct volledig worden hervat.

Onze Palestijnse zusterorganisatie PENGON (friends of the Earth Palestina) heeft naar aanleiding van de internationale dag van de mensenrechten (10 december) een interview gegeven aan Friends of the Earth International over de relatie tussen mensenrechten en klimaatrechtvaardigheid. Dit is de Nederlandse vertaling van dat interview. Wij geven hun hier graag het podium.

“Palestina gaat over mensenrechten en klimaatrechtvaardigheid”

"De Palestijnse kwestie gaat over mensenrechten en klimaatrechtvaardigheid. De strijd tegen de Israëlische bezetting, en dus tegen de illegale exploitatie van Palestijns land en Palestijnse natuurlijke hulpbronnen, is onderdeel van een bevrijdingsstrijd," vertelt PENGON / Friends of the Earth Palestina ons in dit interview. Met 2 leden van de Palestijnse milieuorganisatie, Rasha Abu Dayyeh en Abeer Butmeh, bespreken we de huidige situatie in Palestina.

Hoe verhoudt jullie werk in Palestina, als milieuactivisten, zich tot klimaatrechtvaardigheid en mensenrechten?

"Het is belangrijk om te erkennen dat het oplossen van milieuproblemen niet los kan worden gezien van het recht van mensen op zelfbeschikking over hun eigen land. In onze bevrijdingsstrijd zijn we verbonden met andere wereldwijde bewegingen die opkomen voor de rechten van inheemse volken en landrechten en de strijd aangaan met de fossiele brandstofindustrie (olie-, kolen- en gasbedrijven) en het klimaatkolonialisme. Dit is een wezenlijk onderdeel van de gezamenlijke inspanningen voor een wereld waarin iedereen het recht heeft om waardig te leven, zonder onderdrukking.

Op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook wordt Palestijnen de toegang tot en het gebruik van natuurlijke hulpbronnen ontzegd. De Israëlische bezetter heeft illegaal de controle over 65% van de Westelijke Jordaanoever en verbiedt landbouwactiviteiten op 35% van de landbouwgrond in de Gazastrook ('Access Restricted Areas' genoemd, ofwel bufferzones). Dit maakt het onmogelijk voor Palestijnen om maatregelen tegen klimaatverandering te nemen. Als er geen einde komt aan de bezetting en blokkade zal het effect van klimaatstrategieën beperkt blijven."

Wat zijn de milieugevolgen van de oorlog in Gaza en van de bezetting van Palestijns land?

"De wereld is op dit moment getuige van de aanvallen van de Israëlische bezettingstroepen op de Palestijnse bevolking, hun land en de civiele infrastructuur in Gaza (bijvoorbeeld wegen, spoorwegen, bruggen, rivieren en kanalen). Na de bijna 2 maanden durende Israëlische luchtaanvallen en gevechten op de grond, is er sprake van ecocide, ernstige schade aan de natuur, in de Gazastrook. Grote delen van Gaza zijn met de grond gelijk gemaakt, landbouwgrond is verwoest, olijfbomen die generaties lang hebben standgehouden zijn verschroeid en de al slinkende watervoorraden zijn nu vervuild. 

Door de voortdurende bombardementen zijn giftige stoffen in de bodem en het grondwater terechtgekomen, wat een grote bedreiging vormt voor het ecosysteem. Daarnaast sproeit Israël regelmatig uiterst giftige chemische bestrijdingsmiddelen in gebieden nabij de omheining, waardoor de milieuschade nog verder toeneemt."

“De Israëlische bezetter heeft illegaal de controle over 65% van de Westelijke Jordaanoever en verbiedt landbouwactiviteiten op 35% van de landbouwgrond in de Gazastrook. Dit maakt het onmogelijk voor Palestijnen om maatregelen tegen klimaatverandering te nemen.” – Abeer Butmeh

"Israël blokkeert de toegang tot brandstof en apparatuur die nodig is voor een duurzame energievoorziening in Gaza, waardoor het enorm moeilijk is om aan de energiebehoeften van de bevolking te voldoen. Het is verontrustend dat zelfs kritieke infrastructuur, zoals ziekenhuizen met zonnepanelen op het dak, naar verluidt het doelwit zijn geweest van Israëlische aanvallen in Gaza.

Dit heeft niet alleen directe milieugevolgen, zoals vervuiling van waterbronnen, het weglekken van rioolwater en de verstoring van onmisbare diensten, maar beïnvloedt ook op langere termijn de gezondheid en het milieu."

“Voor degenen die beroofd zijn van hun thuisland, hun hulpbronnen en het basisrecht op leven, is het onmogelijk om de uitdagingen op milieugebied aan te gaan. Want deze mensen wordt de mogelijkheid ontzegd om weerbaarheid op te bouwen en als volk zelf te kunnen beschikken over onmisbare hulpbronnen zoals voedsel, energie en water.” – Rasha Abu Dayyeh

Hoe gaan jullie als organisatie om met al deze uitdagingen?

"PENGON, waarin 15 milieuorganisaties op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook zijn verenigd, heeft altijd verzet geboden en zich verbonden met gemeenschappen over de grenzen heen om manieren te vinden om het onrecht te bestrijden.

We vinden altijd alternatieven in de gemarginaliseerde gemeenschappen waarmee we werken. In samenwerking met onze achterban helpen we deze gemeenschappen om weerbaarder te worden op hun land, door milieuontwikkelingsprojecten op te zetten: zonne-energie, waternetwerken, landherstel, et cetera.

We helpen de Palestijnse gemeenschappen om op te komen voor hun milieurechten. Onze organisatie roept onze achterban van internationale milieuorganisaties actief op om te pleiten voor een onmiddellijk staakt-het-vuren. Daarnaast maken we momenteel gebruik van noodfondsen om cruciale hulp te bieden aan de mensen in Gaza, met name vrouwen, om in hun eerste levensbehoeften te voorzien."

Foto bovenin: PENGON bij de klimaattop in Dubai. ©Friends of the Earth International.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...