Het geweld in Gaza is verschrikkelijk en onmenselijk. Inmiddels zijn meer dan 56.500 mensen gedood. Het internationaal recht wordt dagelijks geschonden. Daarom heeft Milieudefensie zich aangesloten bij De Rode Lijn.
Missie Milieudefensie
Milieudefensie stelt mensen in staat om gezamenlijk de maatschappelijke verandering te realiseren die nodig is voor een goed en gezond leven op aarde, in harmonie met elkaar en de natuur, voor onszelf en toekomstige generaties.
Wij staan als Milieudefensie voor een goed en gezond leven op aarde, in harmonie met elkaar en de natuur. De oorlog in Gaza is daarmee in strijd. Als Nederlandse organisatie ziet Milieudefensie het als haar taak om de Nederlandse regering op te roepen, meer te doen om het geweld te stoppen. Daarom steunen wij De Rode Lijn-demonstraties.
Dit zijn de eisen van De Rode Lijn :
Kabinet zet je in voor:
- Oefen maximale druk uit op alle partijen voor een permanent staakt-het-vuren in Gaza;
- Eis onvoorwaardelijke, voldoende en veilige toegang van humanitaire hulp;
- Steun onderzoek naar oorlogsmisdaden en genocide en de berechting van de verantwoordelijken;
- Stop het geweld op de Westelijke Jordaanoever en de illegale bezetting van Palestina;
- Zet je in voor een politieke oplossing met gelijke rechten voor Palestijnen en Israëliërs.
We zien dat in Nederland haat en geweld naar joodse én islamitische Nederlanders toeneemt. Hier maken we ons zorgen over. Wij veroordelen elke vorm van geweld.
Het is belangrijk dat we opkomen voor gemarginaliseerde bevolkingsgroepen waarvan we weten dat zij het zwaarst getroffen worden door gevaarlijke klimaatverandering.
Abeer Butmeh, coördinator van onze Palestijnse zusterorganisatie PENGON (Friends of the Earth Palestina) heeft bij de klimaattop in november 2024 een speech gehouden over de relatie tussen mensenrechten en klimaatrechtvaardigheid. Hieronder een verkorte weergave van die speech:
"De wereld is getuige van een genocide, live te volgen op beeldschermen en via sociale media vanuit Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Het dodental is opgelopen tot meer dan 43.000 mensen – minstens 56% van de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen. We zien de onomkeerbare verwoesting die Palestina wordt aangedaan door Israël, maar de verbanden tussen deze schendingen van internationaal en mensenrechtenrecht en militarisering worden genegeerd. Hoewel deze misdaden ook verbonden zijn met klimaatverandering – waardoor er sprake is van ecocide naast genocide – werd hierover met geen woord gerept op het wereldtoneel voor klimaatbeleid: COP29. Waarom?
De verwoestende menselijke en ecologische impact op Gaza had centraal moeten staan tijdens de VN-klimaatonderhandelingen dit jaar (UNFCCC), om klimaatrechtvaardigheid af te dwingen en een eind te maken aan de absolute straffeloosheid. Hoe kan het dat internationaal klimaatbeleid deze realiteit negeert, en zo weinig waarde hecht aan Palestijnse levens, menselijkheid en waardigheid?
De vernietiging van Gaza is een van de grootste gevallen van ecocide in de recente geschiedenis
Dit maakt deel uit van een patroon dat begon in 1967, met de bezetting en diefstal van Palestijns land ten behoeve van een koloniaal regime. De Gazastrook is sindsdien onderworpen aan een willekeurige en illegale blokkade van 17 jaar. De huidige oorlog brengt ecologische vernietiging met zich mee die van Gaza een van de ernstigste ecocides van deze tijd maakt.
Sinds het begin van deze ecocide is de regio zwaar beschadigd: de bodem, waterbronnen, cruciale zonne-energieprojecten en landbouwgronden zijn getroffen. Sinds oktober 2023 is meer dan 60% van Gaza’s landbouwgrond verwoest of beschadigd.
De oorlog heeft honderden duizenden tonnen CO₂ uitgestoten, vergelijkbaar met het verbranden van 31 miljoen ton steenkool – het jaarlijkse uitstootniveau van bijna 16 Amerikaanse kolencentrales. In slechts 120 dagen overschreed deze CO₂-voetafdruk de jaarlijkse uitstoot van 26 individuele landen en gebieden. Het herbouwen van Gaza zal de uitstoot verder verhogen, tot boven die van de 130 landen met de laagste uitstoot wereldwijd. Intussen leidt het illegale gebruik van wapens zoals wit fosfor tot giftige lucht en vervuilde grond, wat de ecologische schade verder vergroot.
Gaza werd steeds afhankelijker van hernieuwbare energie, zoals zonne-energie, die 20% van de energiebehoefte van huishoudens dekte. Israël heeft zich echter toegelegd op het vernietigen van deze essentiële infrastructuur en daarmee een levenslijn voor Palestijnen doorgesneden. Ook zijn ontziltingsinstallaties en waterzuiveringsstations stilgelegd of geblokkeerd. Vrouwen en meisjes worden hier bijzonder hard door getroffen: hun gezondheid en levens worden bedreigd door gebrek aan toegang tot sanitaire voorzieningen en noodzorg. Genderrechtvaardigheid is daarom onlosmakelijk verbonden met klimaatrechtvaardigheid en de bevrijding van het Palestijnse volk."
Fotografie:
Header: Demonstratie De Rode Lijn op 18 mei 2025. Foto: Rogier van der Weijden.
Inzet: PENGON bij de klimaattop in 2024. Foto: Bianka Csenki, The Artivist Network