english

Standpunt: Organisaties hebben niet gevraagd om demonstreren zonder restricties

Geen van de elf initiatiefnemers van het Klimaatalarm, verenigd in de Landelijke Klimaatcrisis Coalitie heeft gemeenten gevraagd om demonstraties toe te staan zonder beperkingen of onbeperkte aantallen. Wel heeft Milieudefensie samen met Greenpeace, NL Amnesty International NL, Fridays for Future NL, Grootouders voor het Klimaat op 8 maart een lobbybrief verstuurd, die in de media een protest brief wordt genoemd. Daarin vroegen zij burgemeesters om geen onnodige beperkingen op te leggen.

Zorgvuldige voorbereiding

De landelijke Klimaatcrisis Coalitie is er juist op gebrand zich aan alle afspraken te houden rond de coronamaatregelen. Deze coalitie bereidt het Klimaatalarm al maanden zorgvuldig voor en heeft altijd, ook naar de gemeenten toe, zeer duidelijk gemaakt dat veiligheid voorop staat, voor alle deelnemers, sprekers en omstanders. Het klimaatalarm is decentraal georganiseerd om reisbewegingen te beperken. Het gaat om stilstaand protesten op anderhalve meter afstand van elkaar, waarbij mondkapjes verplicht zijn. Voor deelnemers die niet lokaal mee willen of kunnen doen, is er een online programma.

Mailing naar deelnemers

 

De Klimaatcrisis Coalitie heeft nauw contact met alle lokale organisatoren en heeft hen gevraagd om tijdig aan te geven welke beperkingen gelden. "Helaas hebben veel plaatsen door het land (zoals verwacht) te maken met beperkingen in het aantal deelnemers vanwege de pandemie. Zorg ervoor dat deze beperkingen goed bij ons, het landelijke team bekend zijn. Op 11 maart gaat er namelijk een mailing uit naar deelnemers in steden waar er meer fysieke deelnemers aangemeld zijn dan kunnen deelnemen. Er vindt dan een tweede inschrijvingsronde plaats voor het fysieke protest. Laat voor 11 maart 12.00 uur weten hoeveel deelnemers er welkom zijn bij jullie fysieke protest."

Inmiddels hebben al honderden mensen in Amsterdam die mee wilden doen aan het Klimaatalarm een dergelijk verzoek ontvangen.

Lobbybrief (de genoemde protestbrief): verzeker het recht op protest

Foto: Milieudefensie/Frank van Beek

Loading...