Milieuorganisaties roepen banken, pensioenfondsen en verzekeraars op zich terug te trekken uit de Franse oliereus TotalEnergies. Aanleiding zijn de ernstige mensenrechtenschendingen en olievervuiling rond de East African Crude Oil Pipeline (EACOP), een oliepijplijn in Oeganda.
Om hun oproep kracht bij te zetten houden BankTrack, Both Ends, de Eerlijke Geldwijzer, Fossielvrij NL en Milieudefensie op woensdag 28 september een protestactie bij het kantoor van TotalEnergies in Den Haag. De actie vindt plaats tijdens de ‘investeerdersdag‘ van TotalEnergies.
Tegelijkertijd vinden acties plaats bij het hoofdkantoor in Parijs en op de locatie van de investeerdersdag in New York.
Nederlandse investeerders bezitten bij elkaar voor 2,1 miljard euro aan aandelen en obligaties van TotalEnergies. Denk aan:
De actievoerende organisaties houden deze investeerders medeverantwoordelijk voor de door TotalEnergies veroorzaakte mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling. In een brief doen de organisaties een dringende oproep aan alle investeerders om zich uit het oliebedrijf terug te trekken.
Het Europese Parlement nam vorige week nog een resolutie aan tegen de mensenrechtenschendingen rond deze oliepijplijn.
De actievoerende organisaties verwachten dat het oliebedrijf zijn investeerders een groen en duurzaam verhaal zal vertellen. Om aan te tonen dat dit niet met de realiteit strookt, vertellen zij het echte verhaal.
Isabelle Geuskens (Milieudefensie): "TotalEnergies en zijn financiers zorgen ervoor dat landen als Oeganda afhankelijk worden gemaakt van fossiele brandstoffen terwijl rijke landen daar juist van afstappen. Dit vergroot op den duur Oeganda's financiële kwetsbaarheid. De Oegandese bevolking heeft al te kampen met de effecten van klimaatverandering veroorzaakt door onze uitstoot. Nu ondermijnen onze bedrijven ook nog eens actief hun verduurzaming door Oeganda afhankelijk te maken van olie."
Cindy Coltman (Both ENDS): "Voor deze pijpleiding wordt olie gewonnen in het kwetsbare natuurgebied Murchison Falls. En de pijpleiding loopt vervolgens langs veel belangrijke zoetwaterbronnen, zoals het Victoriameer. Er zullen olielekkages optreden, met alle gevolgen van dien. Duizenden mensen moeten gedwongen verhuizen en nog veel meer zullen hun levensonderhoud verliezen door de milieuschade. Hoe dat uiteindelijk kan aflopen hebben we kunnen zien in de Nigerdelta in Nigeria. EACOP is hard op weg een herhaling van deze ramp te worden."
Barbara Oosters (Eerlijke Geldwijzer): "In Oeganda worden activisten geïntimideerd, gearresteerd en vervolgd als zij zich uitspreken tegen EACOP. Het is belangrijk dat wij hier, in Nederland, Frankrijk en de VS, onze stemmen laten horen. We zijn dan ook blij dat het Europees Parlement een resolutie heeft aangenomen waarin de mensenrechtenschendingen die gepaard gaan met dit project worden veroordeeld. Wij roepen de Nederlandse investeerders op om vandaag naar het echte verhaal te luisteren, TotalEnergies aan te spreken en hun conclusies te trekken."
Blijf op de hoogte van onze activiteiten. Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Foto bovenin: actievoerders houden spandoeken vast tijdens de protestactie in Den Haag tegen de EACOP-pijplijn. © Dorotea Pace
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?