Op de klimaatfiets langs de Hofvijver en praten over eerlijke klimaatoplossingen

DEN HAAG, donderdag 24 oktober - Met z'n tienen op de klimaatfiets langs de Hofvijver in Den Haag en praten over eerlijke klimaatoplossingen. Zo is vanmiddag Operatie Klimaat gelanceerd op de dag dat Klimaatprinsjesdag zou worden gehouden. Milieudefensie gaat dit najaar in heel het land in gesprek met tienduizenden Nederlanders over een eerlijk klimaatbeleid.

Directeur Donald Pols gaf de aftrap van deze landelijke campagne die in acht steden tegelijk van start ging. In plaats van een gouden koets, stapte hij met vijf andere gasten vlakbij het Binnenhof op een grote Klimaatfiets. Daarop voerde hij tijdens een eerste rit langs de Hofvijver gesprekken met GroenLinks Tweede Kamer-lid Tom van der Lee, klimaatstaker Geert Noordzij, Joeri Oudshoorn van Fossiel Vrij, Matthea de Jong, creatief directeur van Warming Up en bewoners uit Den Haag. Daarna werden nietsvermoedende voorbijgangers uitgenodigd om deel te nemen aan het gesprek op de fiets.



Spelende kinderen

Donald Pols: "‘Samen spelen, samen delen.’ Als spelende kinderen in de zandbak ruzie maken over een schepje of emmertje hoor je altijd wel een ouder dit mantra herhalen. Het idee van eerlijk delen, solidariteit en gezamenlijkheid zit diep in ons geworteld. In de klimaatzandbak geldt dit niet meer, de belangen lijken tegenovergesteld. De klimaat- en de stikstofcrisis is de muur waartegen we oplopen. Onze economie loopt tegen de grenzen van de planeet aan. En dus vliegen we elkaar als kinderen in de zandbak in de haren. We kunnen het samen doen als we de lusten en de lasten eerlijk verdelen. Daarom gaan wij met honderden vrijwilligers langs de huizen om te horen wat vinden Nederlanders een eerlijk klimaatbeleid".

Operatie Klimaat

Wat vindt Nederland dat er moet gebeuren om de klimaatcrisis te stoppen? Tijdens Operatie klimaat bellen de komende maanden honderden vrijwilligers aan bij zoveel mogelijk Nederlanders om te praten over hun zorgen en wensen. Van Roermond tot Groningen en Rotterdam tot Nijmegen. Ze beginnen in acht steden. Wat moet er gebeuren om ons land leefbaar te houden? Welke maatregelen moeten we nemen tegen klimaatverandering? Een analyse van de gesprekken vormt de basis van een klimaatplan waarmee Milieudefensie in 2020 naar de politiek stapt.

Klimaatprinsjesdag

In de Klimaatwet is opgenomen dat het iedere vierde donderdag van oktober een Klimaatdag wordt waarop het kabinet het klimaatbeleid evalueert. Maar de eerste Klimaat Prinsjesdag gaat al niet door. Het kabinet bepaalde stilletjes dat het nog niet kon voldoen aan alle verplichtingen en schoof deze speciale dag door naar volgend jaar. Het parlement is ook nog eens met reces. Reden voor Milieudefensie om op deze dag Operatie Klimaat te lanceren en de burger te vragen wat zij ervan vinden.

_84A8714_©_MariekeWijntjes.jpg

_84A8674_©_MariekeWijntjes.jpg

_84A8654_©_MariekeWijntjes.jpg

_84A8661_©_MariekeWijntjes.jpg

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...