english

Ook financiers zijn hard nodig om de klimaatcrisis op te lossen

Als je aan de veroorzakers van de klimaatcrisis denkt, denk je al snel aan grote oliereuzen. Maar achter de vervuilende industrie gaan financiële instellingen, zoals banken en pensioenfondsen, schuil. Hun rol is ook heel groot is. Hier lees je hoe dat zit.

Financiële instellingen financieren vervuiling

Banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeren en beleggen in allerlei soorten bedrijven en sectoren. Je voelt ‘m waarschijnlijk al aankomen: veel van die bedrijven zijn zeer vervuilend. Zoals bedrijven die olie oppompen of die bossen kappen. Hier gaat zo veel geld naartoe, dat je het je niet eens kan voorstellen. Financiële instellingen spelen dus een belangrijke rol in de vervuilende economie die we nu hebben.

Maar ze kunnen bijdragen aan de oplossing

Omdat banken, verzekeraars en pensioenfondsen vervuilende bedrijven financieren, houden ze de problemen in stand. Terwijl ze ook andere keuzes kunnen maken. Met ál dat geld! Stel je voor dat ze geen geld meer stoppen in bedrijven die olie, kolen en gas uit de grond halen, verwerken of verkopen. En juist meer gaan investeren in bedrijven die duurzame oplossingen aanbieden, zodat die kunnen groeien. Denk aan plantaardig voedsel, isolatie of zonnepanelen. Hiermee zouden banken en pensioenfondsen echt het verschil kunnen maken.

Ook indirecte uitstoot heel erg groot

Zélf stoten financiële instellingen niet zoveel COuit. Maar door geld te stoppen in vervuilende bedrijven zorgen ze indirect wel voor veel uitstoot. Dat noemen we in vaktermen ook wel de ‘scope 3‘ uitstoot. Niet 1 van de bedrijven die wij om hun klimaatplannen hebben gevraagd, is van plan om deze uitstoot voldoende omlaag te brengen. Ook de financiële instellingen niet. Dat blijkt uit ons onderzoek van hun klimaatplannen.

Op dit plaatje zie je een overzicht van de verschillende soorten uitstoot:

Plaatje van scope 3 uitstoot

Nieuw onderzoek

We willen de indirecte uitstoot (scope 3) van banken, verzekeraars en pensioenfondsen nog beter in kaart brengen. Daarom hebben we onderzoeksbureau Profundo de opdracht gegeven om eens goed te kijken naar waar de financiële instellingen nu allemaal in investeren. Én hoeveel CO2 door die investeringen wordt uitgestoten. In het najaar delen we de resultaten.

Geen geld naar bedrijven zonder goed klimaatplan

Bedrijven maken nog niet uit zichzelf duurzame keuzes. Ze vragen zelfs geld van de overheid om hen te helpen bij de verduurzaming. Terwijl ze dat echt zelf wel kunnen betalen. Bovendien: de vervuiler moet betalen, toch?

Daarom roepen we klimaatminister Rob Jetten op: geef geen geld aan bedrijven zonder goed klimaatplan. Dit najaar dreigen miljarden euro‘s naar grote vervuilers te gaan. Help je mee om dit te voorkomen?

Foto bovenin: januari 2022 kregen 29 grote vervuilers een brandbrief van Milieudefensie waarin gevraagd werd om een klimaatplan. Op de foto krijgt een vertegenwoordiger van ABN Amro de brief aangereikt door een vrijwilliger van Milieudefensie / JMA.

Veelgestelde vragen over de Klimaatcrisis-oproep

Lees meer over onze campagne. Wat is de Klimaatcrisis-oproep? Wat willen we ermee bereiken? Waarom richten we ons op minister Jetten? En hoe kan jij helpen?

Loading...