Ook de Nachtwacht protesteert tegen TTIP

Met de tekst 'Save the Climate, Stop TTIP & Stop CETA' demonstreren de schutters van de Nachtwacht op het Rembrandtplein in Amsterdam zaterdagochtend ook tegen de omstreden vrijhandelsverdragen TTIP en CETA.

Milieudefensie geeft met de protesterende beelden het startsein van de nationale actiedag tegen de verdragen die zaterdag 28 mei in meer dan 20 plaatsen in het land plaats heeft.

Schaliegas

CETA is het al uitonderhandelde verdrag tussen de Europese Unie en Canada, waarover de Europese Commissie binnenkort een besluit neemt. Het is overigens onduidelijk of de Tweede Kamer iets over het verdrag te zeggen krijgt. Over TTIP, het verdrag met de Verenigde Staten wordt nog onderhandeld. Als de EU-onderhandelaren hun zin krijgen gaan de Amerikanen schaliegas met tankers naar de Europese Unie exporteren. De CETA-onderhandelingen hebben de grenzen al opengezet voor de export van teerzandolie uit Canada naar de Europese Unie.

Klimaatverandering

“Beide verdragen geven multinationals meer macht en rechten om door te gaan met fossiele industrie in tijden dat juist de overheid actie moet ondernemen om de klimaatverandering tegen te gaan”, zegt Geert Ritsema, campagneleider van Milieudefensie. “TTIP en CETA kennen bijna alleen maar verliezers. De verdragen zijn een ernstige bedreiging voor het klimaat, voor onze rechtsstaat, de landbouw, onze arbeidsrechten en de voedselveiligheid.”

Nationale actiedag

De nationale actiedag is een initiatief van Milieudefensie en is een evenement van en voor iedereen. De organisatie is in handen van lokale ondernemers, studenten, milieu- en klimaatactivisten, kunstenaars en lokale politici. Ook veel FNV-ers slaan alarm tegen TTIP. Van Stadskanaal tot Terneuzen hebben mensen gehoor gegeven aan de oproep van Milieudefensie en zelf acties georganiseerd. Zo wordt TTIP feestelijk ten grave gedragen in Amsterdam, wordt in de internationale rechtsstad Den Haag de eerste TTIP-claimzaak van een fastfoodbedrijf tegen de Nederlandse staat uitgebeeld, tekenen Rotterdammers de economie die ze wél willen, organiseren Wageningers een festival voor de lokale economie en kunnen marktgangers in Terneuzen hun heil zoeken in een TTIP-vrije zone.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...