Onze 9 hoogtepunten van 2019

Wat een jaar hebben we achter de rug. We gingen samen de straat op voor het klimaat. Zijn een aardig eind op weg om CETA te stoppen. Meer dan 30.000 mensen vragen de politiek foute investeringen een halt toe te roepen. En we hebben klimaatrechtvaardigheid nog meer op de kaart gezet.

Geniet van onze hoogtepunten uit 2019 die we dankzij jouw steun hebben bereikt.

1. 40.000 mensen gingen op 10 maart de straat op voor het klimaat

Natte sokken en doorweekte spandoeken. Kippenvel en klappertanden. 40.000 mensen hebben regen en wind getrotseerd voor een eerlijk klimaatbeleid. Wat een helden!

2. Meer dan 17.000 mede-eisers vragen Shell te stoppen met het vernietigen van ons klimaat

De namen van alle 17.379 mede-eisers staan op een 4 meter hoge ‘dagvaarding’. Daarmee boden we de officiële dagvaarding aan Shell aan. We vragen Shell te stoppen met het vernietigen van ons klimaat. Het is de start van wat nu al een revolutionaire rechtszaak is.

RS65632_19mdshell-mw419-1945-lpr.jpg

3. Onze rechtszaak voor gezonde lucht heeft veel in gang gezet

Nadat we de eerdere rechtszaak (kort geding) wonnen, heeft de overheid maatregelen genomen om aan de Europese luchtkwaliteitwet te voldoen. Volgens de rechter had Nederland op 7 mei genoeg maatregelen genomen om aan die eis te voldoen. Hier zijn wij het niet mee eens, maar dat de overheid maatregelen neemt is een mooie winst. Onze rechtszaak was dus heel nuttig.

4. Ruim 17.000 mensen geven hun mening over eerlijk klimaatbeleid

In 2019 zijn we gestart met Operatie Klimaat. We trekken letterlijk aan de bel in heel Nederland om met mensen in gesprek te gaan over eerlijk klimaatbeleid. Want we zijn benieuwd naar jouw mening, jouw vragen en jouw zorgen. Al meer dan 17.000 mensen hebben online of aan de deur hun mening gegeven. En we gaan door in 2020. Op basis daarvan smeden we een ambitieus en eerlijk klimaatplan. Een klimaatplan van ons allemaal. Daarmee trekken we in 2020 aan de bel in Den Haag.

RS65787_MD-MD-DEUR TOT DEUR 011-lpr.JPG

5. Succes! PvdA is om. CETA verliest meerderheid Eerste Kamer

De PvdA trekt zijn steun voor CETA in. Het kabinet heeft nu geen meerderheid in de Eerste Kamer. En afhankelijk van de ChristenUnie ook niet in de Tweede Kamer. Er zijn al meer dan 33.000 mails verstuurd aan de politiek, waarvan zo'n 10.000 berichten aan de PvdA.

6. Ruim 30.000 Nederlanders vragen om regels tegen foute investeringen

De ondertekenaars vragen Hoekstra ervoor te zorgen dat Europese financiële instellingen niet langer investeren in foute bedrijven. "Te vaak zien wij dat mensen in Indonesië, Liberia of Kameroen onder de voet gelopen worden door palmoliebedrijven gefinancierd met Nederlands geld. We zijn in Europa nu hard bezig om te bepalen wat groene investeringen zijn, maar laten we vooral ook regels maken voor investeringen die vandaag de dag écht niet meer kunnen.", aldus Donald Pols.

RS65986_MD-MD-HOEKSTRA 006-lpr.jpeg

7. Fair Future Generators traint 41 jongeren

Wat een fantastische kick-off van Fair Future Generators. 41 jongeren hebben hun maatschappelijke diensttijd gevolgd bij in totaal 11 organisaties, waaronder Sail to the COP, FossielVrij NL en Action Aid.  Ze ontwikkelden hun eigen talenten en droegen tegelijkertijd bij aan een eerlijke toekomst.

8. Een uitverkochte klimaatnacht op 8 juni in Pakhuis de Zwijger

Een fantastische avond in een uitverkochte zaal. Jelmer Mommers en Klimaathelden vertelden ons verhalen van hoop, oplossingen en kansen. En we hebben ons super ambitieuze plan Operatie Klimaat gepresenteerd, waarbij we met 100.000 mensen persoonlijk in gesprek gaan.

Klimaatnacht.jpg

9. Klimaatrechtvaardigheid krijgt steeds meer voet aan de grond

Het is niet voor niets dat onze directeur Donald Pols gestegen is naar nummer 62 in Volkskrant's lijst van meest invloedrijke Nederlanders. Klimaatrechtvaardigheid krijgt steeds meer voet aan de grond! Er is meer daadkracht nodig van het kabinet tegen de klimaatcrisis. We staan op voor eerlijk klimaatbeleid en de beweging van veranderaars groeit met de dag. 

RS65826_FVBF230919-0006-lpr.jpeg

Dit kregen we samen voor elkaar in 2019. Help je mee om van 2020 hét klimaatjaar te maken?

Word lid

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...