Dat is goed nieuws, want hiermee geeft Norges bank een belangrijk signaal af aan partijen die nog wél met deze bedrijven samenwerken, zoals pensioenfonds ABP en Unilever. Wij zien deze stap als een belangrijk resultaat van het gezamenlijke werk met onze zusterorganisaties. Lees hoe het zit.
De groep bedrijven die Norges bank, de centrale bank van Noorwegen, uitsluit van financiering bestaat uit Astra International (het moederbedrijf van het controversiële palmoliebedrijf Astra Agro Lestari), Jardine Matheson Holdings en Jardine Cycle & Carriage. De groep bedrijven is betrokken bij activiteiten die zorgen voor grote schade aan bossen en het milieu in Indonesië. Bijvoorbeeld door mijnbouw in eenbos waar met uitsterven bedreigde diersoorten zoals de Tapanuli orang oetan leven.
Norges bank zet deze stap nadat wij samen met collega’s van WALHI, Friends of the Earth US en Friends of the Earth England, Wales & Northern Ireland veel informatie stuurden over de impact van de bedrijven. Een ethische commissie van de bank deed zelf zeer uitgebreid onderzoek naar de impact van de bedrijven in Indonesië.
De commissie kwam tot de conclusie dat het niet verantwoord is om in deze schadelijke bedrijven te blijven investeren. Het gaat om veel geld: eind 2022 had het pensioenfonds van de bank voor 236 miljoen dollar aan aandelen in bezit.
De Noorse bank is niet zomaar een bank. De bank beheert een van de grootste pensioenfondsen ter wereld en is mede daarom een voorbeeld voor andere financiële instellingen. Het is positief dat Norges bank zich terugtrekt uit deze schadelijke bedrijven. Daarmee geeft het een belangrijk signaal af aan partijen die nog wél met deze bedrijven samenwerken en daardoor bijdragen aan ernstige milieuschade. Bijvoorbeeld het Nederlandse pensioenfonds ABP en Unilever.
ABP heeft mooie praatjes over het eigen beleid voor bossen en biodiversiteit. Het pensioenfonds zegt steeds haar beleid te verbeteren. Maar dat blijken loze beloftes, want die mooie werkelijkheid bestaat alleen op papier. In de praktijk blijft ABP volop investeren in Astra International, het moederbedrijf van het zeer controversiële palmoliebedrijf Astra Agro Lestari.
Eerder trokken Nestlé, Danone, FrieslandCampina, PepsiCo en PFZW zich al terug uit dit bedrijf omdat het ontbossing, landroof en geweld tegen de lokale bevolking veroorzaakt. In totaal 29 financiers hebben zich al teruggetrokken uit Jardine Matheson en gerelateerde bedrijven.
Ook Unilever blijft ondanks meerdere waarschuwingen palmolie kopen van Astra Agro Lestari. Het bedrijf heeft gesproken met de lokale bevolking die aangeeft dat het bedrijf hun land inpikt. En dat zij worden opgepakt en geïntimideerd als ze in opstand komen.
Maar Unilever’s honger naar palmolie is groot. Dat is onverantwoord, want als een van de grootste afnemers van palmolie ter wereld heeft Unilever de kennis, het geld en de mensen om echt een verschil te maken. Unilever kan eraan bijdragen dat gestolen land teruggaat naar Indonesische mensen en vernietigd bos hersteld wordt.
De stap van Norges bank geeft ons extra overtuigingskracht om lokaal en nationaal druk te zetten in Indonesië. Om de overheid en Astra Agro Lestari aan te sporen om de schade aan natuur en voor mensen in Indonesië te herstellen. Ook blijven we pleiten voor bindende regelgeving om financiering van ontbossing en schendingen van mensenrechten door de financiële sector te stoppen, want dan moeten alle financiers om.
In Nederland zetten we naast ABP en Unilever ook andere grote vervuilende bedrijven onder druk, waaronder ING. Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak, omdat het klimaatbeleid van de bank tekortschiet. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser. Hoe meer mede-eisers, hoe sterker we staan.
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.