Nieuwe klimaatbeloften van ING zijn babystapjes

In 2023 heeft ING 2 keer trots nieuw klimaatbeleid aangekondigd. Op het eerste gezicht lijkt het heel wat, maar het zijn slechts babystapjes. Hier lees je hoe dat zit.

1. ING stopt maar met een klein stukje financiering van olie- en gasbedrijven

Steeds meer experts wereldwijd (van het Internationaal Energie Agentschap en het VN-klimaatpanel IPCC) zijn duidelijk: als we de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden Celsius willen houden, is er géén ruimte om nieuwe olie- en gasvelden te ontwikkelen. Zelfs als alleen de olie- en gasvelden die nú al gevonden zijn worden ontwikkeld, schieten we over de 1,5 graden heen. ING weet dit, dus kwam de bank in 2022 en 2023 met babystapjes in de goede richting. ING belooft geen ‘projectfinanciering’ meer te geven aan nieuwe olie- en gasprojecten of aan pijpleidingen of ander vervoer dat hieraan gelinkt is.

‘Projectfinanciering’ is een soort lening bedoeld voor 1 bepaald project, zoals het aanboren van een nieuw gasveld. Het geld mag dus alleen aan dit doel worden uitgegeven (het is geoormerkt). Maar dit is maar 1 van de vele manieren van hoe banken samenwerken met olie- en gasbedrijven. Via andere wegen gaat veel meer geld hun kant op. Dit zijn 2 veel belangrijkere manieren waarmee ING olie- en gasbedrijven aan geld blijft helpen:

  • via algemene leningen; 
  • en via het uitgeven van obligaties.

Algemene leningen komen ten goede aan het hele bedrijf, niet een specifiek project. ING blijft gewoon algemene leningen geven aan olie- en gasbedrijven die nieuwe projecten starten. Sinds het Klimaatakkoord van Parijs (december 2015) hielp ING olie- en gasbedrijven daarnaast via obligaties aan maar liefst 83,2 miljard euro.

Het stoppen van ‘projectfinanciering’ lijkt dus vooral beter dan het is, want ondertussen steekt ING nog volop geld in olie- en gasbedrijven. Met alle gevolgen van dien voor het klimaat.

2. ING wil een klein deel van zijn financiering voor olie en gas ‘uitfaseren’, maar wel pas in 2040

In december 2023, net na de VN-klimaattop in Dubai, belooft ING een deel van het geld dat het steekt in olie- en gasbedrijven te verminderen. In 2030 wil ING 35% minder geld uitlenen en in 2040 hier helemaal mee stoppen. Dit klinkt goed, maar er zitten wat addertjes onder het gras.

Het geldt namelijk niet voor al het geld dat ING in olie-, gas en kolenbedrijven steekt, maar voor maar een klein deel van deze bedrijven. Het geldt alleen voor bedrijven die zich vooral bezighouden met naar nieuwe olie- en gasbronnen zoeken en dit dan oppompen. Maar bedrijven die olie en gas verwerken, vervoeren of verhandelen, blijft ING gewoon financieren.

En de financiering van deze bedrijven pas stoppen in 2040 is erg laat. Het betekent dat ING nog ruim 15 jaar bedrijven die nieuwe olie- en gasvelden zoeken en oppompen blijft financieren. Maar zoals we eerder schreven, als de olie- en gasvelden die nú al gevonden zijn in gebruik zouden worden genomen, schieten we over de 1,5 graad opwarming heen.

3. Drie keer zoveel geld naar hernieuwbare energie is veel te weinig

In december beloofde ING ook 3 keer zoveel geld te steken in hernieuwbare energie dan daarvoor. Denk aan windmolens en zonnepanelen. Eerst beloofde ING in 2025 2,5 miljard euro te lenen voor hernieuwbaar, en met dit nieuwe beleid wordt dat 7,5 miljard euro. Dit lijkt veel, maar is helaas veel te weinig.

Experts van het Internationaal Energie Agentschap, zeggen dat er in 2030 voor elke euro die naar olie, gas of kolen gaat 9 euro naar schone energie en het besparen van energie moet. Het voornemen van ING schiet dus tekort. ING financiert zelfs met dit beleid nog méér olie, gas en kolen dan hernieuwbaar. In 2022 had ING maar liefst 15 miljard euro uitstaan bij olie- en gasbedrijven. 3 keer zoveel geld naar hernieuwbare energie is veel te weinig.

Help de Klimaatzaak tegen ING winnen

Wil jij ook dat jouw stem gehoord wordt? En dat grote, vervuilende  bedrijven zich aan internationale klimaatafspraken houden?  Word dan mede-eiser van deze baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Met z'n allen zetten we  alles op alles om deze zaak te winnen.

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...