Nieuw Europese landbouwbeleid pakt crises niet aan

Wat een teleurstelling. 3 jaar onderhandelen heeft niet geleid tot een echt duurzamer Europees landbouwbeleid. Ook de 270 miljard euro subsidie maakt de landbouw niet eerlijker voor boeren of beter voor klimaat en natuur. Hier lees je meer over onze reactie.

Kleine boerenbedrijven gaan failliet

Met dit resultaat raken de doelen van de Europese commissie op het gebied van klimaat en biodiversiteit uit het zicht. Bijvoorbeeld dat 25% van de landbouwgrond in 2030 biologisch zou zijn. En dat we het gebruik van landbouwgif met 50% zouden verminderen.

Steeds meer kleinere boerenbedrijven zullen failliet gaan. Dat komt omdat het meeste subsidiegeld blijft gaan naar grote bedrijven (hoe meer grond je hebt, hoe meer subsidie je kan krijgen). Zonder stevige milieuvoorwaarden. Miljoenen boerderijen in Europa zijn al verdwenen. En de natuur, de basis voor onze voedselproductie, is in groot gevaar. 

Het gaat om heel veel geld (maar liefst 30% van de Europese begroting gaat naar de landbouw). En dat is wel ons belastinggeld.

De politiek luistert naar gevestigde belangen 

Waarom zijn de resultaten zo slecht? Dit zijn volgens ons de oorzaken:

  • De lidstaten van de EU hebben weinig ambitie;
  • De politiek luistert vooral naar de gevestigde belangen in de landbouw. 
  • De meeste groene regelingen zijn vrijwillig. Geen enkele garantie dus, dat doelen op het gebied van klimaat en biodiversiteit worden gehaald. Terwijl de Europese Rekenkamer vorige week nog aantoonde dat miljarden aan EU-subsidies voor klimaatdoelen niet hebben geleid tot minder uitstoot van broeikasgassen.

Het kan zoveel beter

Waarom komen landbouwsubsidies niet terecht bij boeren die duurzaam (willen) werken? Met respect voor het klimaat, de biodiversiteit, het milieu, arbeidsrechten en dierenwelzijn. Via subsidies zouden we ook moeten inzetten op minder dierlijke productie, van betere kwaliteit.

Het kan zoveel beter. Daarom ondertekenden wij deze verklaring in reactie op het onderhandelingsresultaat. Dat deden we samen met andere natuur- en milieuorganisaties en boerenorganisaties die verandering willen.

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...