De luchtkwaliteit in Nederland voldoet niet aan de Europese normen. Dat blijkt uit een meetrapport dat Milieudefensie vandaag publiceert. Nederland moest in 2015 voor het eerst voldoen aan de Europese norm voor stikstofdioxide (NO2), maar metingen van bewoners en Milieudefensie wijzen uit dat dit maximum op zeker elf plekken in het land wordt overschreden.
"Jaarlijks overlijden duizenden mensen door ongezonde lucht. Gemeenten en het Rijk moeten nu echt drastische maatregelen nemen", zegt Anne Knol, campagneleider mobiliteit van Milieudefensie. Voor het rapport hebben bewoners samen met Milieudefensie een jaar lang de luchtvervuiling in hun woonplaats gemeten. Dit gebeurde op bijna zestig plekken in het land. Op elf meetpunten werd de wettelijk vastgelegde norm overschreden. "Terwijl die Europese norm eigenlijk al onvoldoende is om de gezondheid van inwoners te beschermen", aldus Knol.
Manu Hartsuyker heeft de luchtkwaliteit gemeten in de Valkenburgerstraat, één van de drukste straten in Amsterdam. "De auto's staan voor mijn slaapkamerraam te ronken. En wat ik al vermoedde is nu ook echt duidelijk geworden, de lucht is hier zeer ongezond. Gezien de toenemende verkeersdruk in deze straat, zal de luchtkwaliteit alleen maar slechter worden. Het is tijd voor echte maatregelen." In de Valkenburgerstraat lag de concentratie stikstofdioxide op 45 microgram per kubieke meter. Dat is ruim boven de wettelijke norm: een jaargemiddelde van 40 microgram per kubieke meter. Het ongezondste meetpunt van Amsterdam bevond zich aan de Stadhouderskade, waar een concentratie van 46 microgram per kubieke meter werd gemeten.
Alle overschrijdingen zijn gemeten op drukke, binnenstedelijke wegen met veel autoverkeer. Zoals op de Hoefkade in Den Haag waar de stikstofdioxidenorm fors werd overschreden: 46 microgram per kubieke meter. In Rotterdam werd het maximum overschreden op onder andere de Coolsingel (42 microgram) en de 's Gravendijkwal (41 microgram). Ook op de Parallelweg in Maastricht werden forse overschrijdingen gemeten: daar was het jaargemiddelde 45 microgram per kubieke meter. Alleen in Utrecht bleef de concentratie stikstofdioxide op alle meetpunten onder de norm.
Anne Knol: "We kunnen erover blijven praten. Maar iedereen weet wat er moet gebeuren: schonere auto's, minder hard rijden en veel vaker op de fiets of met de trein. Dat is veel beter voor onze gezondheid, maar ook voor het klimaat en de leefbaarheid in de stad. Het is nu tijd voor concrete actie."
Woensdag biedt Milieudefensie het meetrapport 'Wat ademen wij in?' aan in Amsterdam, aan wethouder duurzaamheid Abdeluheb Choho. Het rapport wordt volgende week ook in Rotterdam, Den Haag en Utrecht aangeboden.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?