Minder gaswinning uit Groningen ook goed voor het klimaat

Het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen vermindert niet alleen de aardbevingsschade, het is ook goed voor het klimaat. Als tenminste de verminderde gaswinning gecompenseerd wordt door gasbesparing in bijvoorbeeld Nederlandse huishoudens en industrie. Wanneer het Gronings gas wordt vervangen door LNG, Noordzeegas of gas uit Rusland is het klimaateffect juist negatief.

Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde gasrapport. Milieudefensie overhandigt dit rapport aan de Tweede Kamer met daarbij de oproep om – met het oog op de situatie in Groningen én het klimaat - de gasafhankelijkheid van Nederland zo snel mogelijk af te bouwen en werk te maken van een volledig duurzame en fossielvrije energievoorziening.

Stop met investeren in gas

Ike Teuling, campagneleider energie bij Milieudefensie: “Gas is geen transitiebrandstof maar een blokkadebrandstof. De Groningse gascrisis drukt ons met de neus op de feiten dat ook gas een eindige fossiele brandstof is. De Nederlandse gasrotondestrategie is een mislukking. Wij roepen de regering op te stoppen met het investeren in dure gasinfrastructuur en dubieuze diplomatieke banden met Rusland en ambitieus programma te ontwikkelen om de hele Nederlandse woningvoorraad energieneutraal te maken en flink gas te besparen in de industrie”.

Gasbesparing enige positieve optie

CE Delft onderzocht in opdracht van Milieudefensie wat de maatschappelijke effecten zijn van een aantal alternatieven voor Gronings gas: gas uit Rusland, gaswinning op de Noordzee, LNG uit Qatar en gasbesparing. Op zowel klimaat en milieu scoort gasbesparing als enige optie positief. Ook de voorzieningszekerheid van gasbesparing is positief omdat besparing de gasafhankelijk van Nederland verminderd. De effecten op de staatsinkomsten zijn echter negatief, omdat gasbesparing leidt tot vermindering van de gasbaten en de energiebelasting.

Teuling: “Hoogste tijd om onze Rijksbegroting gezond te krijgen door de afhankelijkheid van de aardgasbaten en energiebelasting te verminderen. In de nabije toekomst wordt onze energievoorziening toch super efficiënt en volledig fossielvrij, daar kunnen we maar beter op voorbereid zijn”.

Meer informatie

Kom 31 mei naar de Klimaatmars op de Zuidas

Op vrijdag 31 mei nemen we de Amsterdamse Zuidas over. Hét symbool van de macht van bedrijven. Omdat grote vervuilende bedrijven blijven vervuilen. Als zij daar niet mee stoppen, loopt de klimaatcrisis volledig uit de hand. Ben jij 1 van de tienduizenden die we daar verwachten?

Loading...