Milieudefensie wil energiezuinige huizen voor iedereen

De onroerendezaakbelasting (OZB) afhankelijk maken van het energielabel van uw huis, dat wil de Amsterdamse fractie van de Partij van de Dieren. Milieudefensie waarschuwt dat bewoners van slechte huizen, die het niet kunnen betalen om hun huis energiezuinig te maken het slachtoffer worden van het broodnodig milieubeleid. Dat moet en kan anders.

De OZB simpelweg koppelen aan de energiezuinigheid van woningen betekent dat mensen die zich een mooi, nieuw huis kunnen veroorloven, korting krijgen terwijl de mensen die achterblijven in oude huizen worden gestraft. Dat doet het draagvlak voor energiebesparing geen goed.

De OZB inzetten als een duidelijke stimulans voor energie, is wel een goed plan als dit gebeurt nadat een huis van eigenaar is gewisseld. Mensen die een huis kopen moeten besluiten hoeveel geld ze uitgeven aan het huis en de geplande verbouwingen. Als dan meteen duidelijk is dat investeren in energiebesparing zorgt voor een lage energierekening, meer wooncomfort en zich ook terugbetaalt via de OZB, is het logisch om de OZB mee te nemen in hypotheek en verbouwingsplannen. Er zijn inmiddels mogelijkheden om voordelig extra te lenen voor investeringen om het energielabel van uw woning te verbeteren.

Om meer tempo te maken en om Amsterdammers zonder geld, twee rechterhanden of verhuisplannen ook aan een energiezuinig huis te helpen, is stadsvernieuwing nodig. Want waar woningbouwcorporaties zelf verbouwingen organiseren, is dat voor veel anderen echt te veel gevraagd. Een verbouwing organiseren, financiering regelen, samenwerken met de buren en een betrouwbaar bouwbedrijf vinden, het is veel gedoe en voor menigeen best lastig. Begeleiding zal voor bijvoorbeeld veel ouderen nodig zijn. Ook zij hebben recht op een zuinig huis. En werkeloze Amsterdammers hebben werk en scholing nodig zodat ze kunnen mee helpen om de stad klaar te maken voor de toekomst.

Kies dus voor een eerlijke overgang naar meer energiezuinige huizen zodat iedereen kan meedoen met het sparen van het klimaat en het beperken van de gasbevingen in het mooie Groningen.

Gepubliceerd op Binnenlands Bestuur, 29 juli 2016

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...