english

Milieudefensie verbaasd over hoger beroep Shell tegen gedupeerde Nigeriaan

Milieudefensie heeft met verbazing kennis genomen van het feit dat Shell gisteren op het allerlaatste moment toch beroep heeft aangetekend tegen de uitspraak van de Haagse rechter in een zaak rond een lekkende olieput in het Nigeriaanse dorp Ikot Ada Udo. De zaak is onderdeel van een rechtszaak van Milieudefensie en vier Nigeriaanse boeren wegens drie verschillende gevallen van olievervuiling uit Shell-installaties.

Eerder dit jaar, na de uitspraak van de Haagse rechtbank op 30 januari, stelde Shell nog zich neer te leggen bij de conclusie van de rechter in de zaak Ikot Ada Udo. Shell kondigde toen ook aan de gedupeerde boer en viskweker Elder Friday Akpan uit het dorp een vergoeding te betalen voor de jaren dat zijn bedrijf door de olievervuiling stil lag. In Ikot Ada Udo lekte olie uit een afsluiter, die door Shell onbeheerd in de velden was achtergelaten. De kranen op de afsluiter waren met een Engelse sleutel eenvoudig los te draaien door vandalen, waarna er olie uit lekte. Inmiddels is de afsluiter vervangen door een ondergrondse afdichting.

Milieudefensie en de andere Nigeriaanse boeren tekenden gisteren, zoals al op 30 januari aangekondigd, ook beroep aan in de grotere rechtszaak waar de lekkage op het land van Akpan deel van uitmaakt (1). Daarbij gaat het om beroep in twee zaken rond lekkages in de twee andere dorpen, waarin de rechter Shell niet schuldig achtte, en om het feit dat de Haagse rechtbank in januari in het algemeen stelde dat het hoofdkantoor van Shell in Nederland niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor fouten die het dochterbedrijf in Nigeria maakt. Kort nadat Milieudefensie en de boeren gisteren beroep aantekenden, deed Shell dat ook alsnog.

Onnodig
Shell stelt zelf dat het in beroep gaat omdat het bedrijf zich niet kan vinden in het feit dat de Nederlandse rechtbank zich bevoegd acht om te oordelen over Shell's dochterbedrijf in Nigeria. Maar volgens Milieudefensie is daarvoor geen beroep van Shell in de deelzaak rond de lekkage in het dorp Ikot Ada Udo nodig.

Evert Hassink, inhoudelijk medewerker van Milieudefensie: “Die kwestie kan Shell uitgebreid aan de orde stellen in de twee andere zaken waarin Milieudefensie en de overige Nigeriaanse boeren al beroep hebben ingesteld. Het is triest dat een multinational als Shell deze principiële kwestie nu onnodig probeert uit te vechten over de rug van een geruïneerde Nigeriaanse boer, die al jaren niet in het onderhoud van zijn familie kan voorzien omdat olie van Shell zijn land onbruikbaar heeft gemaakt. We vragen ons ook af waarom Shell aanvankelijk aangaf zich bij de uitspraak van de rechter neer te leggen, en nu opeens anders beslist. Voor het Nigeriaanse slachtoffer is dat een enorme teleurstelling.”

Milieudefensie roept Shell op het hoger beroep in de zaak Ikot Ada Udo in te trekken en haar aandacht te richten op het opruimen van de massale olievervuiling in de Nigerdelta.


Noten:
(1) Persbericht Milieudefensie van 1 mei 2013 over hoger beroep Milieudefensie en Nigeriaanse eisers: www.milieudefensie.nl/actueel/nigerianen-en-milieudefensie-in-hoger-beroep-tegen-shell
Zorg voor elkaar en de toekomst

Het gaat nu maar om 1 ding: het oplossen van de coronacrisis. Samen kunnen we deze crisis aan. Toch is het verstandig om ook alvast vooruit te kijken: naar de economische crisis en de klimaatcrisis. Want hoe willen we verder? Door nu naar de toekomst te kijken, komen we hier samen beter uit.

Loading...