Milieudefensie stapt naar rechter voor gezonde lucht

Milieudefensie spant een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat om gezonde lucht te eisen. Dat maakt campagneleider Anne Knol vanavond in het televisieprogramma EenVandaag bekend. Uit metingen door bewoners en Milieudefensie naar stikstofdioxide in de lucht blijkt dat de staat de Europese luchtkwaliteitsnorm overtreedt.

“Wij eisen bij de rechter maatregelen die de luchtkwaliteit écht verbeteren. Er gebeurt veel te weinig en dat duurt al veel te lang”, zegt Anne Knol, campagneleider mobiliteit van Milieudefensie. Het ministerie is vandaag op de hoogte gesteld van de juridische procedure.

Wetsovertredingen

Voor de meeste Europese landen geldt het Europese maximum voor stikstofdioxide (NO2) van 40 microgram per kubieke meter al zes jaar. Nederland vroeg en kreeg uitstel, maar moet sinds 1 januari 2015 in het hele land ook aan deze wettelijke norm voldoen. Milieudefensie heeft afgelopen jaar samen met bewoners op 58 plaatsen in het land metingen verricht. Daaruit blijkt dat op zeker elf plaatsen de wet wordt overtreden.

Korter leven door stikstofdioxide

Jaarlijks overlijden duizenden mensen aan de gevolgen van ongezonde lucht met daarin onder andere fijnstof en stikstofdioxide. Tienduizenden mensen kampen met klachten als bronchitis, astma, COPD en hart- en vaatziekten, zegt Anne Knol. “In Nederland verliezen we gemiddeld dertien maanden van ons leven door luchtvervuiling". Toch neemt Nederland nauwelijks maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. “Sterker nog, de maximumsnelheid wordt verhoogd naar 130 kilometer per uur, de invoering van milieuzones wordt gefrustreerd en er worden miljarden geïnvesteerd in de aanleg van nieuwe wegen. Dat getuigt van totale minachting van het recht van mensen op gezondheid”, stelt Anne Knol.

Ongezonde lucht is geen keuze

Volgens Knol was al duidelijk dat Nederland niet aan de wettelijke norm zou gaan voldoen, terwijl deze Europese norm eigenlijk niet eens voldoende is om onze gezondheid te beschermen. “We kunnen niet kiezen welke lucht we inademen. Mensen die in steden of langs drukke weten wonen, kunnen niet anders dan elke dag al die ongezonde lucht inademen. Wij eisen daarom bij de rechter maatregelen die de luchtkwaliteit écht verbeteren.” Milieudefensie begint een crowdfundingcampagne om de rechtszaak mede te helpen bekostigen.

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...