Milieudefensie hijst nieuwe vlag bij Canadese ambassade

Milieudefensie heeft dinsdag bij de Canadese ambassade met 'mounties' de vlag gehesen om te waarschuwen voor het risico dat multinationals machtiger worden dan de overheid als vrijhandelsverdrag CETA doorgaat. Ook op tien andere plaatsen in het land trokken mensen deze dagen de straat op om actie te voeren tegen dit verdrag tussen de Europese Unie en Canada. Dinsdag stemt de handelscommissie van het Europees Parlement er over, medio februari staat CETA op de agenda van het hele Europese Parlement.'

'CETA bestendigt de oude economie, terwijl we juist nu duurzame en eerlijke handel nodig hebben. Daarom roepen we Europarlementariërs en het Canadese parlement op om het verdrag af te keuren', zegt campagneleider Freek Bersch van Milieudefensie. 'We zien dat de Europarlementariërs van D66 en CDA het verdrag blijven steunen. Als CDA, D66 en PvdA leven naar de mooie woorden uit hun verkiezingsprogramma's, dan zouden ze tegen CETA stemmen.' Bersch bracht de bezwaren ter plekke over aan de Canadese ambassadeur Sabine Nölke. Zij verdedigde het Canadese positieve standpunt over het verdrag, maar beloofde de bezwaren van Milieudefensie over te dragen aan haar regering.

Kopschuw

Milieudefensie vreest dat overheden in Nederland en Canada kopschuw worden om bijvoorbeeld milieumaatregelen of wetgeving in te voeren als het handelsverdrag er komt. Bersch: 'Met CETA kunnen multinationals dergelijke besluiten met miljardenclaims aanvechten als zij denken dat hun winst in gevaar komt. Je moet als wethouder, gemeenteraad of minister echt een ruggengraat van staal hebben om je daar niets van aan te trekken en te kiezen voor de veiligheid van het milieu en de gezondheid van je inwoners.' Volgens Milieudefensie vormt het handelsverdrag ook direct een bedreiging voor het milieu in de Europese Unie en in Canada. Bersch: 'Handel is belangrijk. Maar wij zijn niet voor handel die leidt tot meer teerzanden en kiloknallers. Wij zijn voor handel die bevordert dat onze energie, landbouw en ons voedsel duurzaam worden.´

Leeuwarden, Terneuzen, Heerlen en Amsterdam

Bezorgde inwoners in Zwolle, Terneuzen, Heerlen, Utrecht, Amsterdam, Leiden, Rotterdam, Den Haag, Leeuwarden en Tilburg besloten deze dagen ook actie te voeren tegen CETA. Met verschillende acties roepen ze mensen op e-mails te sturen naar Nederlandse Europarlementariërs en hen te vragen tegen CETA te stemmen en te kiezen voor eerlijke en duurzame handel.

Erasmus, gerechtshof, Stopera

Zo pakten activisten in Rotterdam dit weekend een standbeeld van Erasmus in met een laken onder het motto: Laat je niet inpakken door CETA. In Amsterdam hingen actievoerders een grote banner met de tekst 'Stop CETA' op aan operagebouw de Stopera. In Leeuwarden versierde de actiegroep de trap voor het gerechtshof, omdat CETA bedrijven de mogelijkheid geeft landen aan te klagen zonder dat ze bij een onafhankelijke rechter van dat land langs moeten. In Den Haag werd een CETA-alarmroute uitgezet door de binnenstad.

Als het Europese parlement CETA half februari goedkeurt, dan treedt het grotendeels in werking voordat het Nederlandse parlement er definitief over heeft gestemd.

Foto: Marten van Dijl

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...