Milieudefensie brengt het regenwoud naar Nederland

Amsterdam, 25 september 2017 - Een orang-oetan lijkt je even te willen zoenen. Links, rechts en omhoog zie je een stuk onaangetast regenwoud. Even later meen je de geur van afgebrand tropisch bos te ruiken. Je staat in een zwartgeblakerd en desolaat landschap, terwijl je gewoon in Nederland bent.

Het zijn beelden uit 'Draw the Line', de korte, 360 graden, Virtual Reality-film waarmee Milieudefensie aandacht vraagt voor haar nieuwe campagne trekdegrens.nl, over de verwoestende gevolgen van de enorme palmolie-import in Europa en Nederland. Woensdag 27 september gaat de korte film in Amsterdam in première.

Tijdens de premiere doet campagneleider Rolf Schipper live vanuit Indonesië verslag van zijn reis door Sumatra, waar hij onder anderen sprak met inwoners van Pungkat, een dorp dat onder de voet is gelopen door een palmoliebedrijf. De vissers en botenbouwers verloren door de palmolieplantage niet alleen hun inkomsten, maar ook hun eten en drinkwater. En niet alleen de lokale bevolking heeft het zwaar, ook met uitsterven bedreigde diersoorten als de orang-oetan en de Sumatraanse tijger hebben al enorme delen van hun leefgebied verloren aan palmolieplantages. En er worden nog steeds stukken regenwoud illegaal gekapt en in brand gestoken; ook deze zomer waren er weer honderden bosbranden in Indonesië.

Regenwoud in Europese dieselauto's

De Europese Unie is de op twee na grootste afnemer van palmolie. Nederland importeert bijna tien miljoen badkuipen (2,5 miljoen ton) palmolie per jaar. Dat is een derde van de totale Europese import. En die import blijft maar stijgen: het afgelopen jaar steeg de import uit Indonesië met 30 procent. Schipper: "De helft van de geïmporteerde palmolie eindigt door het huidige Europese beleid in de tank van Europese auto's. Dat is desastreus voor het klimaat, de lokale bevolking en bedreigde diersoorten. Het verdwijnen van het regenwoud is niet het enige probleem: de CO2-uitstoot van palmoliediesel is drie keer hoger dan die van gewone diesel. We moeten er echt zo snel mogelijk een einde aan maken."

Milieudefensie is een petitie begonnen om het gebruik van palmolie voor biobrandstoffen in Nederland te verbieden. Frankrijk heeft zich al uitgesproken voor zo'n verbod. Schipper: "Er is al zoveel schade aangericht. Dit najaar nemen zowel de Europese Unie als Nederland een besluit over het gebruik van palmolie en andere voedselgewassen voor biobrandstoffen in de toekomst. We kúnnen en moeten nu een grens trekken om te voorkomen dat Den Haag en Brussel beslissingen nemen die ervoor zorgen dat de verwoesting van het regenwoud nog decennia doorgaat."

Op bezoek bij de Indonesische minister

Schipper is deze week nog in Indonesië. Hij spreekt donderdag 28 september de Indonesische minister Siti Nurbaya Bakar van Milieu en Bossen, samen met een inwoner van Pungkat. Ze gaan haar vragen wat zij voor Pungkat kan doen en wat Nederland en de Europese Unie kunnen doen tegen de uitwassen van palmolieproductie.

Foto: Milieudefensie/Marieke Wijntjes

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...