Veganistische buurtmaaltijden, een internationaal geldfonds voor klimaatschade en geen btw meer op groenten en fruit. Zo’n 80 mensen gingen in Utrecht samen op zoek naar oplossingen voor de klimaatcrisis. Het regende ideeën.
Samen nadenken over concrete manieren om ongelijkheid tussen mensen te verkleinen en gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan. Dat is de insteek van de eerste meet-up over klimaatoplossingen, afgelopen zondag in de Winkel van Sinkel.
“Ik hou van praktische oplossingen en dingen doen”, legt Leida van den Berg uit. Daarom is ze bij de meet-up van Milieudefensie. “Het is heel goed om op deze manier bij elkaar te komen en na te denken over iets concreets. We moeten zoveel mogelijk doen voor het klimaat.”
Van den Berg, zelf lid van Grootouders voor het Klimaat, laat dus van zich horen in de discussies waaraan zij meedoet. De aanwezigen nemen deel aan 2 werkgroepen van 3 kwartier. Daarin gaat het onder meer over hoe het klimaatbeleid eerlijker kan en welke systeemveranderingen nodig zijn.
Wat zijn klimaatoplossingen?
Klimaatoplossingen dragen bij aan het stoppen van gevaarlijke klimaatverandering. Ze maken het leven van mensen beter, terwijl de vervuiler betaalt. We zoeken dus vernieuwende maatregelen die zorgen voor minder klimaatschade samen met een eerlijkere verdeling van geld en meer geluk voor iedereen. Heb jij ook een klimaatoplossing die je met ons wil delen? Mail dan naar service@milieudefensie.nl onder vermelding van ‘Klimaatoplossing’.
Voordat de werkgroepen van start gaan, is er een paneldiscussie onder leiding van Jorien Wallast. Tuur Sinke (MBO for Climate), professor Marc Davidson (Radboud Universiteit) en mensenrechtenactivist Antonie Fountain (VOICE Network) schetsen alledrie hun klimaatrechtvaardige droom. En ze stellen kritische vragen, om zo elkaars ideeën verder aan te scherpen.
Sinke doet een oproep voor meer inclusiviteit in de klimaatbeweging: “Ja, je mag erbij. Ook als je vlees eet en ook als je weleens met het vliegtuig gaat.” Davidson pleit voor een belasting op CO₂ waarvan de opbrengst direct wordt uitgekeerd aan iedereen. En Fountain – die zich met zijn VOICE Network inzet voor duurzame cacaoproductie – vindt dat er wetten moeten zijn die bossen beschermen én armoede bestrijden. “Want waarom zou je moeten kiezen tussen het beschermen van het oerwoud of je gezin te eten geven?”
Antonie Fountain wil dat oerwoud op een rechtvaardige manier wordt beschermd. © Floor Fortunati
Tijdens het panelgesprek wordt snel duidelijk dat de andere aanwezigen staan te popelen om mee te doen. Om zelf hun klimaatoplossingen te delen. Zoals Ruben van den Bulck uit Utrecht: “Heel leuk dat iedereen hier met elkaar in gesprek kan gaan. En inspirerend om de ideeën van anderen te horen. Dat geeft weer energie om daarover in mijn eigen omgeving te vertellen.”
Ook Kyra uit Den Bosch geniet van alle inspiratie. “Ik ben van kleins af aan heel betrokken bij het milieu en de natuur. Wel ben ik nog een beetje op zoek naar hoe ik mijn bijdrage kan leveren aan een duurzame wereld. En deze middag zet me aan het denken. Vooral de paneldiscussie heeft bij mij voor een nieuwe manier van denken gezorgd”
Nieuwe ideeën en nieuwe energie. Dat is wat een middag samen brainstormen oplevert. En daarmee ook verse hoop. Want waar de klimaatcrisis soms kan aanvoelen als een zware strijd, is dat er wel eentje die veel mensen bereid zijn te voeren. Zoals Antonie Fountain terecht zegt: “Wij zijn met meer.”
De meet-up levert een lange lijst aan klimaatrechtvaardige oplossingen op. Het is een schat aan inspiratie voor Milieudefensie, dat gevoed is met nieuwe ideeën en inzichten. Sommige daarvan worden uitgewerkt en concreet gemaakt.
“Ik werk nu 6 jaar als medewerker Verkeer bij Milieudefensie”, zegt Bram van Liere. “En toch heb ik hier een paar geniale oplossingen gehoord waar wij zelf nog niet op waren gekomen. Dat bewijst hoe waardevol het is om uit je eigen bubbel te breken en te luisteren naar mensen die je anders niet zo snel spreekt. Dit was de eerste meet-up voor klimaatoplossingen en dit smaakt naar meer.”
Samen zoeken we naar manieren om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan. Wil jij met ons meedoen? Dat kan op verschillende manieren! Ontdek hoe jij Milieudefensie kan versterken op een manier die bij jou past.
Foto's meet-up klimaatoplossingen: Floor Fortunati.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?